Vidović Krišto: Novci se troše bez kontrole, a institucije štite moćnike i nanose štetu hrvatskim građanima

Vidović Krišto: Novci se troše bez kontrole, a institucije štite moćnike i nanose štetu hrvatskim građanima

Saborska zastupnica Karolina Vidović Krišto u svom izlaganju u Saboru kritički se osvrnula na Izvješće državne revizije. Njeno izlaganje donosimo u cijelosti.

Dame i gospodo,

Ovo izvješće valja pohvaliti, ali nažalost, samo u dijelu koji se odnosi na formu sastavljanja ovog izvješća, jer je doista kvalitetno strukturirano, što dokazuje da u Hrvatskoj imamo ljude koji znaju kvalitetno raditi svoj posao. Ali ljudi koji znaju raditi posao u Hrvatskoj nisu na vodećim pozicijama, jer kao što je poznato – u današnjoj Hrvatskoj znanje i podobnost ne idu zajedno.Ovo izvješće, uz kvalitetnu formu, u sadržajnom smislu u potpunosti je nezadovoljavajuće.

Ono ne daje informacije o kvaliteti trošenja novaca hrvatskih poreznih obveznika, ono ne govori o racionalnosti trošenja poreznih sredstava, niti o upravljanju imovinom hrvatskih građana. Ovo izvješće je u sadržajnom smislu statistički pregled bez informacija koje bi po europskim standardima, morao sadržavati.Navest ću primjer od prije nekoliko mjeseci: njemačka državna revizija, izvijestila je njemački Bundestag o štetnoj nabavci zaštitnih maski od strane ministarstva zdravstva, i temeljem tog izvješća državne revizije došlo je do uhićenja različitih poduzetnika i političara, jer su utvrđeni kazneni elementi.Isto tako, njemačka državna revizija je kritizirala nabavu u ministarstvu obrane, kao i troškove ministarstva zaštite okoliša u sektoru obnovljivih izvora energije, navodeći da ministarstvo nije jasno preciziralo koje ciljeve ti projekti trebaju ostvariti.Znači, državna revizija je u našoj državi institucija hrvatskih građana koja putem Hrvatskog sabora treba hrvatskim poreznim obveznicima dati izvješće na koji se način troši njihov novac.Kao u navedenom slučaju njemačkog parlamenta, vi ste dužni precizno navesti nepravilnosti ili neracionalnosti u raspolaganju javnim sredstvima.

Dok nam sve međunarodne institucije atestiraju visoku korupciju, u ovom izvješću nema nikakvih informacija na koji su način, primjerice, ministarstva nabavljala robe i usluge. A slučaj bivše ministrice Žalac pokazao nam je da za software vrijedan 2,9 milijuna kuna, ministarstvo isplati 13 milijuna kuna za taj software. Znači, ukrade se 300%.A državna revizija u svome izvješću slijedi način djelovanja drugih državnih tijela, a ono glasi – zadovoljiti formu i zaštititi moćnike. Jer, možemo iščitati da se vrši analiza trošenja novaca po manjim općinama i manjim gradovima, ali u zagrebački Holding, Hrvatske vode, HEP ili Hrvatske šume revizija nije ušla.U javnosti se, primjerice, govorilo o slučaju djelovanja državne agencije CERP, u kojem postoji niz nepravilnosti. Zašto nije izvršena revizija u toj agenciji?Imamo nevjerojatan slučaj u tom CERP-u. Naime, CERP je kao nasljednik Fonda za privatizaciju više od 15 godina svake godine produljivao rok izvršenja obveze tvrtke koja je tada bila u vlasništvu bivše Hypo-Alpe-Adria banke, a tu tvrtku kasnije je preuzela grupa oko bivšeg vlasnika Jutarnjeg lista, Ninoslava Pavića.

Riječ je o atraktivnoj lokaciji u Poreču, u koju je po modelu javno-privatnog partnerstva kupac trebao uložiti stotine milijuna kuna. Kupac je dobio vlasništvo, a CERP nije dobio ni kunu.Revizorica u CERP-u, Nada Ružić, koja je otkrila da je počinjena šteta za porezne obveznike od 104 milijuna kuna – dobila je otkaz. U tom CERP-u, koji nanosi štetu hrvatskim poreznim obveznicima, protivno tržišnim uvjetima angažiran je osobni prijatelj Andreja Plenkovića, izvjesni odvjetnik Klobučar. Računi koje CERP plaća Plenkovićevom prijatelju iznimno su visoki, i oni bi morali biti javni, ali unatoč mojim zastupničkim pitanjima visina računa se skriva od javnosti. Ali kao što je poznato, poštivanje zakona u Hrvatskoj je rezervirano za obične građane, a za moćnike zakoni ne vrijede. I upravo iz tog razloga u Hrvatskoj vlada nepravda, korupcija i siromaštvo.

Vi iz državne revizije plaćeni ste od hrvatskih građana da upravo ovakve slučajeve razotkrijete, i detaljno obavijestite Hrvatski sabor s konkretnim brojkama, i dužnosnicima koji nose odgovornost za određeni propust – kao što to rade vaši kolege iz Njemačke.Vi, pak, to niste učinili, već ste nam poslali tabele iz kojih se ne može iščitati ništa što je potrebito za donošenje konkretnih odluka. Državna revizija Ustavom je određena kao neovisna institucija, te, ako gledamo ustavna ili zakonska rješenja, na vas nitko ne može vršiti pritisak.

Nažalost, vi ste nam poslali beskorisno izvješće te niste izvršili svoju zakonsku ulogu, već ste – kao i druge blokirane institucije, kao što su DORH, Porezna uprava, Ured za sprječavanje pranja novca – potpuno zakazali te izdali svoje građane koji vas plaćaju. Stoga sam protiv ovoga izvješća, jer se u Hrvatskoj više ne smijemo miriti da institucije koje plaćaju građani ne vrše svoju zadaću štiteći moćnike i nanoseći štetu hrvatskim građanima, navela je u svom izlaganju Karolina Vidović Krišto.

Foto: Hina