Karolina Vidović Krišto: Državno odvjetništo iz Velike Gorice bilo je na strani udbaša, a sada tako snažno proganja navijače

Karolina Vidović Krišto: Državno odvjetništo iz Velike Gorice bilo je na strani udbaša, a sada tako snažno proganja navijače

Zastupnica Karolina Vidović Krišto je komentirala stanje u hrvatskom pravosuđu.

“Općinsko Državno odvjetništvo u Velikoj Gorici traži da se navijače, koji su se sukobili s policijom na odmorištu Desinec, vrati u zatvor. Ovo je još jedan dokaz koji potvrđuje da DORH djeluje protivno zakonu i radi na štetu hrvatske države.Taj DORH promatra korupciju i lopovluk i ne čini ništa, a sada vježba strogoću na navijačima.

Ti su dečki bili tjednima u zatvoru, i time su svoju lekciju dobili. Sada trebaju dobiti sudski pravorijek te ih treba resocijalizirati u društvo. Naravno, sud mora utvrditi činjenice individualno, a ne kolektivno kažnjavati.Kao što to rade druge europske države, nasilnike među navijačkim skupinama valja izolirati i ne dopustiti im da uopće sudjeluju na sportskim događajima.

Znači, odgovornost za navedeni incident treba tražiti u propustima policije koja nije preventivno djelovala, a I sam događaj u kojemu je bilo nekoliko policajaca i stotine navijača su neoprostiv propust policije.Da se navijači sukobljavaju s policijom nije nikakva hrvatska posebnost, već pojavnost koja se događa u cijelome svijetu. Ako uspoređujemo naše navijače s navijačima u drugim državama onda su hrvatski navijači uzorni i civilizirani. I u ovom pitanju je ključno kako je organiziran represivni aparat.U svemu, pa tako i kažnjavanju navijačkog nasilja, mora postojati razmjer djela i kazne za to djelo. U navedenom incidentu bilo je upotrjebljeno vatreno oružje, što je u potpunosti neprihvatljivo.

Navijači nisu opasni i naoružani razbojnici ili ratni zločinci, oni su naša djeca kojoj se nekada „glava usija“, te ih treba usmjeravati i štiti od nasilja, i, naravno, onu usku radikalnu skupinu izolirati. Sukobljavanje s policijom treba biti primjereno kažnjeno, jer policija mora imati autoritet i bezuvjetnu zaštitu Države u svom djelovanju – to je naša policija koja radi za nas građane!Ali ovo što traži DORH iz Velike Gorice je apsurd.

Pa, kakvu istragu treba više provoditi u slučaju u kojemu je sve jasno?Postavljam dva pitanja DORH-u:

1. U slučaju Agrokor nitko od glavnih aktera nije proveo ni dana u istražnom zatvoru! Šteta koju je ta skupina prouzročila samo u slučaju mjenica iznosi 17 milijardi kuna! Sada bi mogla nabrajati sve afere, od Krš-Pađane do Croatia osiguranja, u kojima nema ni istrage, a kamoli istražnog zatvora. Pitam DORH, tko im daje pravo da štite lopovluk?

2. Saborski zastupnik Milorad Pupovac sudjelovao je na skupu u Banja luci, na kojemu se negirao genocid u Srebrenici, te je bio rame uz rame s izvjesnim generalom Pandurovićem, koji je osuđen jer je sudjelovao u počinjenju genocida u Srebrenici. Taj skup je osudila Europska komisija, a po Kaznenom zakonu RH negiranje genocida je kazneno djelo. Zašto Pupovac nije procesuiran?Još jedna činjenica vezana za konkretno rad DORH-a iz Velike Gorice.

U tijeku izručenja udbaškog zlikovca Zdravka Mustača Njemačkoj taj velikogorički DORH bio je na strani Mustača, a ne na strani zakona i njemačkog tužiteljstva kao što je to propisano Europskim uhidbenim nalogom. Potpuno je jasno da je DORH rak rana Hrvatske!Ovaj zahtjev da se navijači dodatno drže u istražnom zatvoru ima motiv stvaranja tenzija između sjevera i juga Hrvatske.Doista, za što mi plaćamo DORH – da štiti korupciju umjesto da je progoni? Da se iživljava na nezaštićenima, a štiti moćnike?

Osnovna i prva promjena koja mora prethoditi svim drugim promjenama koje su neophodne u Hrvatskoj, jest smjena vodećih ljudi DORH-a, ali i odgovornost istih za propuste i bezakonje koje provode”, ističe Karolina Vidović Krišto.

Foto: Hina