Karolina Vidović Krišto kritizirala državnu odvjetnicu: Nakon slučaja Žalac izgubila sam i ono malo povjerenja koje sam imala u vas

Karolina Vidović Krišto kritizirala državnu odvjetnicu: Nakon slučaja Žalac izgubila sam i ono malo povjerenja koje sam imala u vas

Zastupnica Karolina Vidović Krišto poslala je oštro pismo državnoj odvjetnici Zlati Hrvoj Šipek.

“Dana 19. srpnja 2022. primila sam dopis Županijskog državnog odvjetništva u Splitu, vezan uz slučaj Brodotrogir.Smatram neuobičajenim i neprihvatljivim da zamjenik Županijskog državnog odvjetništva potpisuje odgovor saborskoj zastupnici, jer, kao što znamo, Hrvatski je sabor imenovao Vas Državnom odvjetnicom, te sukladno zakonu Vi odgovarate za rad Državnog odvjetništva, a ne zamjenik ŽDO-a.

Sam dopis uopće se ne može smatrati odgovorom jer ne sadržava činjenice koje mora sadržavati.DORH nije pozvan polemizirati s podnositeljem prijave, već činjenično odgovoriti na navode iz prijave.U mom dopisu od 10. ožujka 2022. priloženo je 11 priloga.

U tim su prilozima navedene različite radnje koje, ukoliko su točne, pričinjavaju nedvojbeno kazneno djelo. Vaša obveza je nepristrano, profesionalno i odgovorno utvrđivati činjenice, stoga očekujem i tražim od DORH-a da mi točno odgovori na prijavu koju sam Vam uputila.

Dopis splitskog ŽDO-a više sliči na literarni uradak nego na odgovor jedne državne institucije. Ovdje ističem, primjerice, navod: „prema tome nisu prihvatljivi navodi iz predmetnog podneska”. DORH nije pozvan utvrđivati što je prihvatljivo a što neprihvatljivo, već je dužan utvrđivati činjenice i dokaze.Pozivanje u navedenom dopisu na izvješća Hrvatske Brodogradnje Jadranbrod d.d., a ne priložiti ta izvješća odgovoru, isto tako nije prihvatljivo.Slijedom toga molim Vas da mi dostavite izvješća Hrvatske Brodogradnje Jadranbrod d.d.Poštovana gospođo Hrvoj-Šipek,razina korupcije u Hrvatskoj prelazi sve razumne granice i ugrožava same državne temelje.

Mislim da Vas neće iznenaditi što pripadam onom dijelu hrvatskih građana koji nemaju povjerenja u Vašu instituciju. A i onaj djeličak povjerenja koji sam imala, nakon slučaja Žalac, u kojem je jedan vrlo primitivan i lako dokaziv kriminal od Vas proglašen legalnim i čistim poslom, i taj djeličak povjerenja je nestao.Slijedom navedenog molim žuran odgovor”, ističe Karolina Vidović Krišto.