Karolina Vidović Krišto o potresu na Banovini: Pomažem, ali neću o tome govoriti

Karolina Vidović Krišto o potresu na Banovini: Pomažem, ali neću o tome govoriti

Nezavisna saborska zastupnica Karolina Vidović-Krišto u N1 Studiju uživo govorila je o svom izlasku iz Kluba zastupnika Domovinskog pokreta.

Naglasila je kako ona nije bila članica stranke, nego dio Kluba, te da je u Sabor ušla na listi Domovinskog pokreta, kao nezavisna kandidatkinja.

Rekla je kako je Domovinski pokret skrenuo s puta koji je bio promoviran kao idejni, te da su ona i Milan Vrkljan Miroslavu Škori i Domovinskom pokretu predali Nacrt programskih načela, u cilju vraćanja stranke na pravi kurs.

“Nacrt programskih načela koji smo predložili nije prihvaćen. Mislim da je to jedan općeprihvatljiv dokument. On bi nas, između ostalog, obavezao da ne stavljamo osobni interes ispred nacionalnog”, rekla je Karolina Vidović-Krišto, te dodala kako neće blatiti ljude s kojima je do jučer dijelila dio svog političkog puta.

Rekla je kako je doživjela promjenu odnosa vodstva kada je pokrenula inicijativu Krš-Pađene, te zbog njenog govora vezanog uz Peđu Grbina, jer je potrebno održavati dobar odnos s SDP-om.

“Bit kluba je da se vodi politika zbog koje se stvorila određena opcija. Korjenite promjene mogu iznijeti samo vjerodostojni političari. Ako se odstupa od načela, onda nastaje problem.

Moji istupi nisu bili tajnoviti niti soliranje. Sve što sam otvarala sam nudila kolegama, predsjedniku stranke, da bi se napravilo kao istup stranke. Kada bi to bilo grubo odbijeno u nekom trenu, onda bi rekli da ja soliram, pretjerujem. Riječ je o krucijalnim problemima u Hrvatskoj, o korupciji, nepotizmu, dubokoj državi, a da se ne može apostrofirati glavne aktere. To je duboko političko razilaženje, i nalikuje na lažno političko predstavljanje”, rekla je Vidović-Krišto.

Kazala je kako i Miroslav Škoro i Mario Radić i ostatak vrha stranke moraju odgovoriti članovima imaju li političke ciljeve ili samo zastupaju određen lobije.

“Za mene je DP nešto što nije fokus mog političkog djelovanja. To je nova stranka koja se nije još mogla ogriješiti o Hrvatsku. Članstvo i podupiratelji stranke imaju kao interes boljitak Hrvatske”, kazala je zastupnica i dodala kako su dosadašnja djela i razlozi političkog razlaza i odbijanja političkih načela pokazatelji nečega što je problematično.

Miroslav Škoro jučer je rekao kako ona i Milan Vrkljan nisu, kao ostatak Domovinskog pokreta, bili u potresom pogođenoj Banovini.

“Ne polemiziram i ne svađam se oko stvari, volim govoriti načelno. Naslikavanje političara na terenu ponekad je kontraproduktivno. Politika i političari trebaju stvoriti uvjete da institucije rade svoj posao. Kod Plenkovićeve vlade vidi se i očituje u ekstremnim situacijama, da on i njegova vrhuška, pod time mislim i na SDP, rade godinama na tome da onemoguće institucijama da rade svoj posao. Spregom pravosuđa, medija i te političke vrhuške jedni druge štite, kako bi duboka udbaška država i dalje mogla djelovati. No kada se dogodi potres, nepogoda, ispliva na vidjelo kako te institucije mogu izravno ugroziti živote kada ne rade svoj posao. Oni su svakodnevno prisutni – bolni rezultati opstruiranja hrvatskih institucija. Da nije bilo volontera i navijača, hvala im, tko zna koliko bi bilo mrtvih”, kazala je Vidović-Krišto.

Novinarka joj je na to rekla kako su vatrogasci i druge hitne službe došle iz cijele zemlje i neumorno radili, te rade i dalje.

“Hrvatski narod je čestit i radišan, a politička vrhuška temeljena je na podobnosti. Nisu službe dobro reagirale, nego izvršitelji u kontekstu operative – ljudi. Ljudi su dobro reagirali, institucije su potpuno zakazale. Andrej Plenković je tek šesti dan proglasio katastrofu”, kazala je Vidović-Krišto.

Rekla je kako o svom djelovanju za Banovinu ne želi govoriti.

“Pomažem, i o tome neću govoriti, ali sigurno neću ići da bih se naslikavala”, rekla je zastupnica i dodala kako će i dalje inzistirati na programu koji zagovara vladavinu prava.

Foto: Hina