Nastavnici pisali ravnateljici Agencije za odgoj i obrazovanje: Učenička natjecanja neće biti regularna

Nastavnici pisali ravnateljici Agencije za odgoj i obrazovanje: Učenička natjecanja neće biti regularna

Dvije  utjecajne  Facebook  nastavničke  grupe,  “Školska zbornica” i “45 minuta”,  uputile su otvoreno pismo ravnateljici Agencije za odgoj i obrazovanje  Dubravki Brezak Stamać u kojemu upozoravaju na moguće neregularnosti u organiziranju učeničkih natjecanja. Njihovu objavu prenosimo u cijelosti.

“Poštovana ravnateljice Brezak Stamać, obraćamo Vam se u ime Facebook grupa Školska zbornica i 45 minuta koje okupljaju preko dvadeset tisuća učitelja, nastavnika, stručnih suradnika, ravnatelja te drugih obrazovnih stručnjaka.
Preostalo je manje od dva tjedna do početka sezone učeničkih natjecanja u školskoj godini 2020./2021., a u trenutnim uvjetima natjecanja apsolutno nije moguće provesti poštujući sva važeća pravila.
Podsjećamo kako je u protekloj školskoj godini Agencija za odgoj i obrazovanje prvo otkazala daljnju provedbu svih natjecanja, da bi ih nakon medijskog pritiska ipak provela, a sve uz čvrsto obećanje kako će do iduće školske godine biti gotov detaljan plan provedbe svih natjecanja u online obliku.
Od navedenog obećanja nije se dogodilo ništa: u novoj školskoj godini iz Agencije smo dobili potpuno uobičajeni vremenik natjecanja, u potpunosti neprilagođen novonastalim okolnostima.
Uzmimo za primjer natjecanje iz informatike. U trenutnoj situaciji učitelji informatike za dva tjedna moraju organizirati školsku razinu natjecanja, a osnovna epidemiološka uputa Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo za škole je da se u jednoj prostoriji ni u kom slučaju ne smiju nalaziti učenici iz dva ili više razrednih odijeljenja.
U praksi to znači da u slučaju prijave na natjecanje učenika iz primjerice deset razrednih odjeljenja, školsko povjerenstvo nekako mora osigurati deset odvojenih informatičkih učionica (iako su sve prostorije u školama većinom zauzete nastavom) uz stolna računala u svakoj prostoriji, kao i deset stručnih učitelja informatike koji će te učenike za vrijeme natjecanja nadgledati.
Natjecanja iz jezika u rasporedu su i prije natjecanja iz informatike, a s obzirom na uobičajene brojeve prijavljenih učenika nalaze se možda i u još lošijoj situaciji.
Na kraju su moguća dva ishoda. Školska povjerenstva će ili svjesno kršiti propozicije natjecanja, ili će u situaciji u kojoj imamo četiri tisuće mrtvih uz prešutno odobrenje ili neznanje ravnatelja ignorirati epidemiološke mjere.
U oba slučaja imat ćemo, blago rečeno, neregularnu provedbu natjecanja.
Uz sve navedeno također se postavlja i pitanje hoće li učenici s potresom pogođenih područja imati iste uvjete pristupanja natjecanju kao i njihovi kolege iz ostatka Hrvatske?
Hoće li iste uvjete imati i učenici koji nastavu pohađaju u dislociranim zagrebačkim školama?
Neki učitelji zatražili su odgovore na navedena pitanja od višeg savjetnika za informatiku Eugena Bana tijekom državnog skupa iz informatike održanog 7.1. (na Božić za vjernike koji ga slave po Julijanskom kalendaru), na što su redom dobili ili preusmjeravanje na druga tijela koja za vremenik natjecanja uopće nisu nadležna ili krajnje neprimjereno pasivno agresivno vrijeđanje.
Slijedom navedenog smatramo kako ni u kom slučaju ne treba donijeti odluku o otkazivanju natjecanja, pogotovo jer je pravobraniteljica za djecu Helenca Pirnat Dragičević prošle školske godine takvu odluku AZOO nazvala štetnom za djecu.
Međutim, ono što smatramo potrebnim je hitno donošenje novog vremenika natjecanja s početkom školskih natjecanja na proljeće, do kada se nadamo da će mnogi od navedenih problema biti riješeni”, ističu u nastavničkim grupama “Školska zbornica” i “45 minuta”.

Foto: Hina