Karolina Vidović Krišto pisala glavnoj europskoj tužiteljici: Pripazite što rade premijer Plenković i njegova ministrica. Oni prikrivaju kriminal

Karolina Vidović Krišto pisala glavnoj europskoj tužiteljici: Pripazite što rade premijer Plenković i njegova ministrica. Oni prikrivaju kriminal

Zastupnica Karolina Vidović Krišto pisala je pismo glavnoj europskoj tužiteljici Laura Codruța Kövesi. Naglašava da je Hrvatska u posljednjih deset godina zaglibila u korupciji i kriminalu. Upozorila je i na najnoviji kriminala na Geodetskom fakultetu.

“Poštovana gospođo Kövesi, razina korupcije u Hrvatskoj poprimila je razmjere koji ugrožavaju svakodnevni život hrvatskih građana. Zbog te korupcije iz Hrvatske je u zadnjih 10 godina iselilo pola milijuna hrvatskih građana.

Kao što je poznato, sistemska korupcija nije moguća ukoliko pravosuđe donekle funkcionira. A upravo je pravosuđe ona grana vlasti u Hrvatskoj, koju je vladajuća politička struktura u potpunosti blokirala.

Slučaj bivše ministrice u vladi Andreja Plenkovića, Gabrijele Žalac, koja je software za svoje ministarstvo, čija je procijenjena vrijednost bila 400 tisuća eura, platila 1,7 milijuna eura, svjedoči o razini korupcije današnje vlade.Nabava navedenog software-a i dokumentirana korupcija, za hrvatsko državno odvjetništvo bila je nesporna, te je istragu u tom slučaju okončalo.

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI: Stručnjak za nekretnine: Cijene stanova pumpaju stranci. A cijene poslovnih prostora. Prava “sitnica”. U Dubrovniku i 36 000 eura po kvadratu

Samo zahvaljujući EPPO-u, na čijem ste čelu, taj je slučaj rasvijetljen te je u tijeku suđenje bivšoj ministrici te ostalim osumnjičenima. Najnoviji slučaj korupcije, u kojem je proračun EU oštećen za 590 tisuća eura, Plenkovićeva vlada pokušava prikriti.

Riječ je o isplatama ministarstva kulture iz Fonda solidarnosti EU Geodetskom fakultetu u Zagrebu, a iz razloga dokumentiranih zlouporaba u tom slučaju, EPPO je otvorio istragu, te je vodstvo fakulteta uhićeno.

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI: Karolina Vidović Krišto pisala glavnoj europskoj tužiteljici: Pripazite što rade premijer Plenković i njegova ministrica. Oni prikrivaju kriminal

Razmjeri korupcije kojoj su hrvatski građani izloženi vidljiva je u činjenici da je ministarstvo kulture isplatilo Geodetskom fakultetu oko 800 tisuća eura, a procjena EPPO-a je da je od tih 800 tisuća eura 590 tisuća ukradeno!!

Gkavna europska tužiteljica Laura Codruța Kövesi

Predsjednik vlade Plenković i ministrica kulture Obuljen-Koržinek tvrde, pak, da to nisu europska sredstva i da to nije nadležnost EPPO-a. Izjave premijera i ministrice u potpunosti su neistinite, o čemu svjedoče tri dokumenta:

1. Izvješće o izvršenju Državnog proračunu, koje je usvojeno u Hrvatskom Saboru, svjedoči da je riječ o novcu iz EU Fonda solidarnosti.

2. Financijsko izviješće Geodetskog fakulteta, u kojem je dokumentirano da je riječ o EU sredstvima.

3. Državna revizija Republike Hrvatske utvrdila je da je riječ o europskim sredstvima.

U potpunosti je jasno da hrvatskim dužnosnicima nije bitno jesu li otuđena sredstva hrvatskih građana ili Europskih fondova, već im je isključivo bitno da to ne bude u nadležnosti EPPO-a, već hrvatskog državnog odvjetništva, nad kojim imaju potpunu kontrolu – naravno, protivno hrvatskom Ustavu.

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI: Karolina Vidović Krišto: U korupciju na Geodetskom fakultetu osobno je upetljana i ministrica kulture Nina Obuljen Koržinek

Poštovana gospođo Kövesi,

hrvatski građani su ravnopravni građani EU, te im hrvatski Ustav kao i Ugovor o Europskoj uniji jamče pravo na život u državi u kojoj se poštuju zakoni, u kojoj je pravosuđe neovisno, i u kojoj su svi građani jednaki pred zakonom.

Svjesna sam da Vaše tužiteljstvo nema dostatne kapacitete s obzirom na razmjere korupcije u Hrvatskoj, pa javno poznati slučajevi, kao natječaji za EU sredstva pod nazivom ”najbrži prst”, u kojemu je bilo niz indicija o korupciji, još nisu dobili pravno rasvjetljivanje od strane Vašeg tužiteljstva.

U ime velike većine hrvatskih građana koji traže poštivanje zakona, molim Vas, da u okviru svojih nadležnosti učinite sve radnje, kako bi hrvatski građani dobili potporu u suzbijanju sveopće korupcije koju u Hrvatskoj provode političke strukture potpomognute dijelom hrvatskog pravosuđa.