Karolina Vidović Krišto pita Plenkovića: Je li točno da izvjesni Dragan Crnogorac ne dolazi na posao, a prima ogromnu plaću?

Karolina Vidović Krišto pita Plenkovića: Je li točno da izvjesni Dragan Crnogorac ne dolazi na posao, a prima ogromnu plaću?

Karolina Vidović Krišto postavila je zastupničko pitanje Andreju Plenkoviću o političkom zapošljavanju. Njezinu objavu prenosimo u cijelosti.

“Do mene dolaze informacije da koalicija HDZ-a i SDSS-a politički zapošljava svoje podobnike na radna mjesta savjetnika, a da isti uopće ne dolaze na posao, te pritom primaju astronomski visoke plaće, što je nedopustivo.Zastupničko pitanje glasi:Nekoliko građana iz Vukovarsko-srijemske županije obratilo mi se s nevjericom zbog informacije koju su saznali putem medija.

Naime, izvjesni Dragan Crnogorac iz njihove županijeje zaposlen u Plinacru, tvrtki u vlasništvu RH, to jest u njezinoj tvrtki kćeri, kao savjetnik uprave, prima 15 tisuća kuna neto plaću, a da pritom uopće ne dolazi na posao niti ima bilo kakav radni zadatak.Ukoliko bi ova informacija bila točna, onda bi to predstavljalo počinjenje nekoliko kaznenih djela, od nanošenja štete državnom proračunu, do zlouporabe položaja, falsificiranja dokumenata, itd.U Hrvatskoj je razina plaća u odnosu na troškove života i prije pandemije bila izrazito niska, a početkom pandemije dogodio se dramatičan pad u različitim profesionalnim društvenim segmentima.

Dovoljno je sagledati situaciju u kojoj su kuhari, konobari, frizeri, slobodni umjetnici, ali i zaposlenici velikih tvrtki kojima su od strane poslodavaca drastično smanjene plaće. Stoga informacija da netko dobiva plaću od 15 tisuća kuna neto a da pritom ništa ne mora raditi, je za većinu hrvatskih građana uvredljiva i zabrinjavajuća. Ustavne vrijednosti, koje su ujedno i vrijednosti Europske unije, jamče jednakost svih građana pred zakonom.

Te plemenite vrijednosti nas u ovom slučaju obvezuju da u potpunosti rasvijetlimo moguće zlouporabe u tvrtkama koje su vlasništvu RH, te moguću privilegiranost pojedinaca koji su politički podobni, što posljedično nanosi štetu svim hrvatskim građanima te narušava ustavnu odredbu o jednakosti svih građana pred zakonom. Slijedom navedenog molim Vas da mi dostavite sljedeće informacije:1. Popis svih savjetnika Uprava tvrtki koje su u državnom vlasništvu (HEP, PLINACRO, JANAF, Hrvatske šume, Hrvatske vode, Jadrolinija, Hrvatske ceste, Hrvatske autoceste, ACI, te njihovih tvrtki kćeri).2. Uz imena i prezimena, molim Vas dostavite mi opis njihovih radnih obveza te visinu njihovih mjesečnih bruto primanja”, piše Karolina Vidović Krišto.

Foto: Hina