Karolina Vidović Krišto pita Plenkovića: Zašto Vladimir Matijanić nije hospitaliziran?

Karolina Vidović Krišto pita Plenkovića: Zašto Vladimir Matijanić nije hospitaliziran?

Zastupnica Karolina Vidović Krišto uputila je zastupničko pitanje premijeru Andreju Plenkoviću.

“Stanje u hrvatskome zdravstvu postaje sve dramatičnije. Ne-organiziranost u sustavu zdravstva, nepotizam te otvorene zlouporabe imaju za posljedicu odlazak velikog broja liječnika iz Hrvatske. Disfunkcionalnost i nered koji vladaju u zdravstvenom sustavu, ugrožavaju živote hrvatskih građana.

Slučaj, u kojemu je Splićanin Vladimir Matijanić preminuo a na čije pozive hitna pomoć nije adekvatno reagirala, sablaznio je hrvatski javnost.

Drugi slučaj jest smrt pacijentice iz Siska koja je umrla u zagrebačkoj bolnici Sestara Milosrdnica čekajući 14 dana na operaciju zdjelice.

Konstatno dobivam pritužbe hrvatskih građana koji mi opisuju nepristupačnost zdravstvenim uslugama, iako su one predviđene prema pravilima HZZO-a.

Istovremeno, javno objavljena informacija o nepravilnostima, ili nevjerojatnim apsurdima, kao što je to, primjerice, u slučaju Medikol, ostaju bez ikakve reakcije od nadležnih institucija, počevši od vlade do DORH-a i policije.

Molim Vas odgovorite mi:

1. Vladimir Matijanić je u javno objavljenim snimkama i prijepisima telefonskih razgovora s hitnom pomoći istu informirao kako boluje od autoimunih bolesti, te da ima ozbiljne zdravstvene tegobe, ali hitna pomoć nije smatrala potrebitim dotičnoga hospitalizirati.

Predsjednika Hrvatskog sabora je, u vremenu kad je obolio od Covida 19, hitna pomoć vozila na snimanje pluća. S time u vezi pomoćnik ravnatelja za sestrinstvo Hrvatskoga zavoda za hitnu medicinsku službu Damir Važinić izjavio je kako je hitna pomoć pružila uslugu predsjedniku Hrvatskog sabora na isti način kako bi postupila prema svim ostalim građanima.

Zašto hitna pomoć nije hospitalizirala Vladimira Matijanića, te je li utemeljena izjava spomenutog zamjenika ravnatelja hitne pomoći?

2. Pacijentica iz Siska, s ozlijeđenom zdjelicom dana 1. kolovoza 2022. prebačena je radi operacijskog zahvata, iz sisačke bolnice u Kliniku za traumatologiju Bolnice sestara milosrdnica. Deveti dan pacijentica je čekajući bezuspješno operaciju umrla. Jesu li nadležne institucije utvrdile tko je odgovoran za smrt pacijentice u opisanom slučaju, jer, nedvojbeno je da je preminula gospođa čekala 14 dana na operativni zahvat, što je neoprostivo i neprihvatljivo”, ističe Karolina Vidović Krišto.

Foto: Hina