Karolina Vidović Krišto: Plenković štiti pohlepnog Šeparovića, ali ga na taj način i ucjenjuje

Karolina Vidović Krišto: Plenković štiti pohlepnog Šeparovića, ali ga na taj način i ucjenjuje

Zastupnica Karolina Vidović Krišto je u Saboru oštro kritizirala premijera Andreja Plenkovića.

“Dame i gospodo,

njemački turisti koji se nalaze u Hrvatskoj čude se kako zaposlenici u hrvatskom turizmu imaju 4 puta niže plaće nego u Njemačkoj, dok su gotovo sve osnovne životne namirnice skuplje, ili jednako skupe kao u Njemačkoj. Svatko normalan postavlja si pitanje – kako je to moguće? Jer, troškovi zaposlenika u svim su segmentima bitna stavka formiranja cijene proizvoda.Odgovor je vrlo jednostavan.

U Njemačkoj institucije funkcioniraju, a samo funkcionalna država može rezultirati stabilnošću pravnog poretka, jednakošću pred zakonom te posljedično dobrim životom građana.Evo konkretnog primjera koji s jedne strane dokazuje funkcionalnost sustava u Njemačkoj, te, s druge strane, pravno divljaštvo i zaštitu korupcije koju čini hrvatska vlada – pri čemu joj hrvatski Sabor, kojega vode nesposobne i sumnjive osobe, asistira.

Klub zastupnika „Die Linke” u njemačkom Bundestagu postavio je njemačkoj vladi pitanje o visini odvjetničkih troškova vezanih uz sudske sporove pri nabavci zaštitnih maski. Njemačka vlada je u roku nekoliko dana dala odgovor klubu zastupnika prilažući visinu iznosa odvjetničkih usluga te naziv ureda koji je uprihodio honorar od strane njemačkog ministarstva zdravstva.Jer, odvjetničke usluge za državu ili državne institucije, kao što je poznato, javni su podatak koji mora biti dostupan svim građanima. Građani članice EU Njemačke nemaju veća prava nego građani Članice EU Hrvatske.

Zakon je u potpunosti jasan, ali u Hrvatskoj Andrej Plenković krši Ustav i zakon kako bi zaštitio predsjednika Ustavnog suda Miroslava Šeparovića, te skriva prihode njegovog odvjetničkog ureda prije njegova imenovanja za suca Ustavnog suda.Na moj upit iz 2020. godine o prihodu Šeparovićevog ureda od državnih tvrtki dobila sam drski odgovor, te smiješno obrazloženje da to podliježe nekakvoj tajni. Upit sam ponovila 6. rujna prošle godine, to znači, devet mjeseci Plenković ne daje odgovor o visini prihoda kojeg je odvjetnički ured u vlasništvu sadašnjeg predsjednika Ustavnog suda uprihodio od države i državnih tvrtki.Konstatiram, Poslovnik, kojeg je predvidio Ustav, određuje rok za odgovaranje na zastupnička pitanja od 30 dana.

Plenkovićeva vlada mi u ovom slučaju ne odgovara 9 mjeseci. Identična situacija je s pitanjem koje sam postavila u prosincu 2021. vezanim uz troškove koje je Hrvatska platila za arbitražu s MOL-om u Ženevi. Iznosi honorara te popis osoba i odvjetničkih ureda moraju biti javni, i po zakonu jesu javni. Usput, kvalitetu tih odvjetničkih usluga i tih samozvanih stručnjaka ocijenio je Arbitražni sud, te je Hrvatska izgubila spor. To nas je do sada koštalo više od 200 milijuna kuna.

Obrazloženje Arbitražnog suda je doista ponižavajuće za Hrvatsku, jer u tom obrazloženju hrvatsko je pravosuđe ocijenjeno potpuno nestručnim i pod utjecajem politike. Postavljam pitanje – tko Plenkovićevoj vladi daje pravo da krši Ustav, da štiti i skriva korupciju te nanosi štetu hrvatskim građanima?Ova dva slučaja, te primjer funkcionalnosti pravnog poretka koji sam navela iz Njemačke, jesu odgovor zašto imamo divljačku korupciju, zašto su pošteni i radišni ljudi u Hrvatskoj na rubu siromaštva, a to je i odgovor zašto su nam cijene osnovnih životnih namirnica skuplje ili jednako skupe kao u Njemačkoj.Umjesto da vlada bude uzor poštivanja zakona, te time stvara uvjete zdravog i normalnog funkcioniranja društva, hrvatska vlada svojim radom ponaša se kao utjerivač dugova u ime korumpiranih moćnika u Hrvatskoj.

Prema najnezaštićenijim slojevima hrvatskog društva hrvatska vlada primjenjuje najbrutalnije metode, naplaćuje im visoke poreze, daje nacionalnu imovinu u bescjenje, te na nepošten i nepravedan način uprihođene poreze transferira bogatašima koji su svoje bogatstvo stekli na protupravan način.Jer, u potpunosti je jasno da Plenković štiti Šeparovića, ali ga na taj način i ucjenjuje, kako bi Šeparović protivno Ustavu presuđivao u korist vlade i korumpirane vrhuške.

Isto tako štiti aktere u slučaju arbitraže s MOL-om, kako bi zaštitio lažnu predodžbu o stručnosti osoba iz akademske zajednice, koji nisu ni stručni, ni moralni, a što će se objavom tih iznosa i dokazati – a to je, naravno, i razlog zašto Plenković te iznose ne objavljuje, jer korupcionaške strukture međusobno se štite.Ovime im poručujem da ću ova pitanja internacionalizirati, te inzistirati na uspostavljanju vladavine prava u našoj domovini i jednakosti svih građana pred zakonom. A sadašnje vladajuće strukture, koje su bogatu Hrvatsku dovele na prosjački štap, moraju znati da će odgovarati za svoja zlodjela”, ističe Karolina Vidović Krišto.

Foto: Hina