Karolina Vidović Krišto žestoko kritizira Plenkovića: Protuustavnom većinom sastavlja novu Vladu

Karolina Vidović Krišto žestoko kritizira Plenkovića: Protuustavnom većinom sastavlja novu Vladu

Karolina Vidović Krišto je na današnjoj konferenciji za medije prokomentirala izborne rezultate i politike premijera Andreja Plenkovića. Istaknula je kako su, nakon objave izbornih rezultata i Plenkovićeve najave o vjerojatnoj formaciji Vlade, rasprava i izvještaji medija skrenuli u potpuno irelevantnom smjeru.
„Ključni se problem zaobilazi i vjerujem da mnogi novinari nisu upoznati s njim. Ustavni sud je 2011. proglasio neustavnima XI. i XII. izbornu jedinicu. To zapravo znači da proteklih devet godina imamo protuustavne izborne cikluse – a to uključuje i ovaj zadnji. Sustavno, godinama na to upozoravamo“, objasnila je Vidović Krišto te naglasila kako Plenković kao predsjednik Vlade svjesno krši Ustav, stoji u priopćenju Domovinskog pokreta.

„Upravo zahvaljujući protuustavnim izbornim jedinicama, XI. i XII., Plenković sada namjerava sastaviti vladu“, istaknula je.
Vidović Krišto je podsjetila kako hrvatski Ustav temeljnim odredbama jamči jednakost i kako je Ustavni sud taj zaključak donio nakon brojnih zahtjeva za ocjenu spomenutih, diskriminacijskih jedinica.

Podsjetila je i kako nije dopušteno unaprijed zakonom jamčiti i određivati broj zastupničkih mjesta za bilo koji manjinu po bilo kojoj osnovi i da priznavanje unaprijed zajamčenih i osiguranih zastupničkih mjesta za pripadnike neke manjine u okviru općeg izbornog sustava uzrokuje narušavanje jednakog biračkog prava unutar tog sustava.
„Molim sve novinare da zatražite očitovanje od Plenkovića vezano uz svjesno kršenje Ustava i zajamčene jednakosti te vezano uz svjesno očuvanje neodrživog izbornog zakona proteklih devet, a u njegovom slučaju u protekle četiri godine. I na kraju, zatražite očitovanje od Plenkovića vezano uz nakanu da protuustavno stečenom većinom sastavlja novu vladu“, pozvala je Vidović Krišto.

Foto: Domovinski pokret