Katarina Peović i Rada Borić žestoko napale Hod za život: Evo što su sve rekle

Katarina Peović i Rada Borić žestoko napale Hod za život: Evo što su sve rekle

Danas je, povodom Hoda za život u Rijeci održana konferencija za medije zeleno-lijeve koalicije stranaka Možemo, Nova ljevica, Radnička fronta, Orah i Za grad. Nositeljica 8. izborne jedinice Katarina Peović iz Radničke fronte je poručila kako treba jasno reći da Hod za život – gazi žene, ženska prava, ugrožava pravo na pobačaj, potiče retradicionalizaciju društva. To nisu poruke ljubavi, solidarnosti, jednakosti. Peović je upozorila na to da netolerantna desnica svoje poruke mržnje skriva u kvazi-tolerantne poruke ljubavi i života, obitelji.
Ako je netko uistinu za obitelj, istaknula je,onda treba biti za radnice i radnička prava, izjednačavanje plaća i prevladavanje jaza u plaćama, te povećavanje plaća, za bolji životni standard, za svima dostupne i besplatne vrtiće i škole, za izgradnju domova umirovljenika, za besplatno i svima dostupno zdravstvo, za dostupni i besplatni pobačaj. To sve desnica koja svoje poruke mržnje i rigidne netolerantnosti umata u celofan neodređenih poruka – nije, stoji u priopćenju Lijevo-zelene koalicije.

„Biti za život” desnici znači zapravo zabranjivati pobačaj, čak i silovanim ženama, što je, istaknula je Peović oblik opasne sociopatije. Biti za obitelj poruka je desnice koja u praksi znači biti protiv jednakosti žena i muškaraca, biti za toleranciju – znači biti krajnje netolerantan. Peović je iz Rijeke, koja je, ističe, oduvijek bila za solidarnost, jednakost i socijalnu pravdu, poručila da nema toleratnosti za netolerantne, te da će se žene i muškarci koji brane ženska prava boriti protiv svakog oblika fundamentalizma.
Rada Borić iz Nove ljevice, nositeljica liste za 7. izbornu jedinicu je upozorila da su oni koji hodaju u kvazi veseloj povorci i zagovaraju život od začeća, mrzitelji žena, LGBT osoba, manjinaca, migranata, te da oni, u stvari, mrze život i različitost, mrze obitelji koje nisu po mjeri njihovih ideologa crkvenoga braka, mrze djecu koju bi ostavljali u domovima, a ne u obiteljima koje bi im pružale ljubav. Borić je poručila „No pasaran” i onim ženama koje bi žene vratile u kuhinju i spavaću sobu dok same traže mjesto u odlučivanju.

Podsjetila je i da dok vodeće političke opcije misle da žene nemaju iskustvo voditi kampanje ili da ima vremena za njih poslije izbora, lista broj 3 ima 6 nositeljica i uravnotežen omjer žena i muškaraca na listama (50:50), te da ova koalicija zna da žene imaju znanja, odlučnost i borbenost da mijenjaju Hrvatsku.
Katarina Pavičić-Ivelja iz Radničke fronte na listi za 8. izbornu jedinicu, izjavila je da je čak 60% hrvatskih ginekologa uložilo priziv savjesti, a da cijena pobačaja u prosjeku prelazi 2000 kuna. Istaknula je da prekarnim radnicama, nezaposlenim ženama, ženama bez zdravstvenog osiguranja, ženama iz ruralnih područja navedeni faktori pobačaj sasvim onemogućuju. Ako želimo biti društvo koje istinski štiti život, ne smijemo dopustiti da žene ponovo riskiraju živote vršeći u tajnosti pobačaje pletaćim iglama.
Nadalje je istaknula kako pitanje pobačaja nije vezano samo uz dostupnost zahvata, već i uz pitanja poput uvođenja seksualnog odgoja u škole, dostupnost besplatne kontracepcije te socio-ekonomske uvjete koji igraju ogromnu ulogu pri odluci o imanju ili ne imanju djece. Biti za život znači biti protiv zabrana! Za siguran, dostupan i besplatan abortus!