Katarina Peović upozorava da je Mate Rimac probio sve moguće rokove i da nije govorio istinu: Tko je zvao vijećnika HDZ-a?

Katarina Peović upozorava da  je Mate Rimac probio sve moguće rokove i da nije govorio istinu: Tko je zvao vijećnika HDZ-a?

Gošća N1 Studija uživo bila je saborska zastupnica Radničke fronte Katarina Peović.

Komentirala je izbor novog glavnog ravnatelja HRT-a Roberta Šveba.

“Taj proces je korumpiran i jasno da je riječ o protuzakonitom izboru ravnatelja HRT-a koji je u debelom sukobu interesa. Jučer smo u saborskoj raspravi zkaljučili da HDZ-u ostaju krimen i krivnjam s kojim se trebaju nositi. To je kao da vašu N1 televiziju dođe uređivati vlasnik RTL-a. Postoji Zakon o HRT-u prema kojem kandidat mora dati izjavu kojom potvrđuje da nije u sukobu, a Šveb je dao izjavu kojom potvrđuje da je u sukobu interesa. Sudionik je u vlasništvu firmi koje direktno konkuriraju s HRT-om. Stvari su prilično očite. To je hakiranje javnog od strane privatnog. Mi smo tu oni koji plaćamo HRT koji košta milijardu i 300 milijuna kuna i ti novci su hakirani od privatnih interesnih skupina i to nije prvi put”, rekla je Peović.

Radnička fronta bila je za kandidata koje je zaposlenik HRT-a. “Nevjerojatno je da nitko s HRT-a nakon godina dana u toj instituciji nije stručan da postane ravnateljem.  Ne možemo reći da je puno ljudi u ovako eklatantnom sukobu ineresa kao Šveb, da se izbor ni ne može provesti po proceduri. Radnici HRT-a bi bili sigurno. Nekoliko puta smo predlagali da bi radnici trebali imati više utjecaja na odabir ravnatelja”, rekla je Peović.

Oporba se ujedinila oko izbora novog ravnatelja javne televizije, no Peović kaže da bi radije da se ujedine oko radničkih prava i radničkih zakona.

“Mi (Radnička fronta) se tu praktički sami borimo. Da ne kažem da od oporbenih stranka HDZ ima jako dobru podršku u proturadničkim zakonima o radu. To se jutros vidjelo na Odboru, svi osim mene i Radničke fronte glasali su za Zakon o minimalnoj plaći, koji će smanjiti minimalnu plaću”, rekla je Peović.

Komentirala je i najavljeni novi Zakon o radu.

“Zakon se donosi u netransparentnoj proceduri. Problem je što nemamo uvid, dobivamo komadiće prijedloga i to preko izjava ministra Josipa Aladrovića u medijima. To je potpuno neprihvatljivo. Sada se uputio novi Zakon samo socijalnim partnerima i mi možemo samo naslućivati, a sigurno da ni njima nije sve na pladnju. Neprihvatljivo je da javnost nije upoznata s detaljnjima”, kazala je.

Osvrnula se i na slučaj Mate Rimca koji dobiva novac iz europskog fonda, a projekt mu kasni.

“Meni je čudno da nitko osim RF-a nema potrebu reagirati na netransparentno trošenje sredstava iz EU fondova. Zamislite da netko godinama kasni, dobio je već jednu odgodu, tri tjedna nakon kašnjenja traži novu, a prethodno je rekao da su sve stvari riješene… To se nikome drugome ne bi toleriralo. Očito imamo miljenike ove Vlade. I stalno se ponavlja da su miljenici često vezani uz tehnološka, kvazinapredna rješenja”, rekla je Peović te dodala:

“Upozoravamo da svi rokovi probijeni, a davno je dan iskaz da je sve riješeno. Upozoravali smo na netransparentnu dodjelu zemljištu i intervencije njegova oca koji se obično potpuno izuzima iz bajkovite priče o mladom poduzetniku, iako je u cijelom procesu, to je tranzicijski tajkun iz 90-ih koji je sudjelovao i još uvijek sudjeluje. Analizirali smo zapise Gradskog vijeća Svete Nedelje gdje se jedan HDZ-ov vijećnik izlanuo, priznao da Ivan Rimac njega zove na telefon i urgira da se zemljište dodijeli. Jasno  je da nema natječaja da se znalo kome će zemljište ići”.

Neki stručnjaci za EU fondove kažu da ovakvo kašnjenje nije ništa specijalno.

“Pozvala bih da takvu izjavu komentiraju sve koji su se bavili EU fondovi. A mi smo tu kao zastupnici da propitujemo, postavljamo pitanja koja drugi očito ne misle postaviti. Napravili smo zadaću koja nije popularna. Kada gledate saborske klubove i teme koje biraju, za nas se to ne može reći. Nije bilo popularno napasti Matu Rimcu, no mi smo to napravili”, rekla je Peović.

Foto: Hina