Stigli svježi podaci: Koliko je umrlih bilo potpuno cijepljeno

Stigli svježi podaci: Koliko je umrlih bilo potpuno cijepljeno

U posljednjih 7 dana u Hrvatskoj je hospitalizirano 666 osoba zaraženih koronavirusom. Od ovog broja čak 473 osobe, odnosno 71 posto njih, nisu cijepljene nijednom dozom. Potpuno ili djelomično cijepljenih je 29 posto, odnosno 193 osobe, doznaje N1 iz Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo.

U posljednjih 7 dana na respirator je priključeno 105 osoba od kojih 86, odnosno 81,9 posto, nije cijepljeno niti jednom dozom. Njih 18,1 posto potpuno je ili djelomično cijepljeno, javlja N1.

Od 122 osobe koje su preminule u posljednjih sedam dana njih 78,7 posto nije bilo cijepljeno, odnosno 96 osoba. Potpuno cijepljeno je bilo 25 osoba odnosno njih 20,5 posto. Jedna osoba imala je neispravan zapis o cijepljenju, kažu iz HZJZ-a za N1.

Od 12.079 osoba koje su se zarazile u posljednih sedam dana, njih 75,2 posto odnosno 9.082 osobe nisu bile cijepljene. Potpuno je cijepljeno 2.696 osoba, odnosno 22,3 posto. Djelomično je cijepljeno 267 osoba, odnosno 2,2 posto. Jedna osoba primila je dvije redovne doze cjepiva i booster dozu. Čak 31 osoba ili 0,3 posto njih, imalo je neispravan zapis o cijepljenju. Zaražene su i dvije osobe bez MBO.

Cjepivo jedini izlaz iz krize

Podsjetimo, u Hrvatskoj je danas više od 3000 novozaraženih, preminulo je 23 ljudi od kojih 18 nije bilo cijepljeno. Procijepljenost je zabrinjavajuće niska, apelira se na građane da se cijepe i tako zaštite, a i zaključak jučerašnjeg savjeta Znanstvenog savjeta Vlade bio je da je cjepivo najbrži i, u ovom trenutku, jedini izlaz iz krize.

Naglasila je to i Vlada u svom priopćenju navevši “da su svi znanstvenici u Savjetu suglasni da je cjepivo najbrži i, u ovom trenutku, jedini izlaz iz krize”.

“I u medijima i šire imamo različite teorije koje se odnose na samo cijepljenje i na postojanje nuspojava. Potpuno je jasno i svi znanstvenici su suglasni da je cjepivo najbrži i, u ovom trenutku, jedini izlaz iz krize, a naravno pritom naglašavaju da moramo i dalje biti svjesni i poštivati osnovne epidemiološke mjere”, poručio je nakon sastanka ministar zdravstva Vili Beroš.

Foto: Hina