Zašto se od Lauca ogradio i Plenkovićev glasnogovornik: Evo što je rekao

Zašto se od Lauca ogradio i Plenkovićev glasnogovornik: Evo što je rekao

Bilo čiji navodi o tome kako je stav Znanstvenog savjeta da “cjepiva loše štite” od covida-19 u potpunosti su netočna, poručuju iz Vlade u srijedu, nakon posljednje objave na Facebooku člana Znanstvenog savjeta, molekularnog biologa Gordana Lauca. Lauc je u komentaru Vladine reakcije rekao kako je više članova savjeta u svojim izlaganjima spomenulo studije prema kojima šest mjeseci nakon cijepljenja zaštita od zaraze pada na oko 50 posto te da nitko od članova savjeta nije izrazio sumnju u njihovu vjerodostojnost.

– To da su cjepiva loša zaštita od zaraze jučer je bio gotovo pa konsenzus Znanstvenog savjeta. Istina je jedna, samo se ponekad malo sporije probija ako protiv sebe ima pandemijski marketing, napisao je Lauc u komentaru jedne svoje današnje objave,javlja HRT.

Glasnogovornik Vlade Marko Milić ističe da je Znanstveni savjet u potpunosti suglasan o važnosti nastavka cijepljenja.

– Znanstveni savjet u potpunosti je suglasan o važnosti nastavka cijepljenja, jer je to najučinkovitiji i najjednostavniji način da se ljudi zaštite od covid-19, težih oblika bolesti i najbrži put da okončamo pandemiju, ističe Milić.

Jučer se na sjednici Znanstvenog savjeta raspravljalo o epidemiološkoj situaciji u četvrtom valu u Hrvatskoj i Europi, rekao je, kao i dinamici cijepljenja te početku korištenja dodatne doze cjepiva za imunokompromitirane osobe.

Na sastanku je, kaže glasnogovornik Vlade, osobito istaknuta važnost cijepljenja 238 tisuća sugrađana starijih od 65 godina, koji to još nisu učinili.

Milić napominje da je zaključke Savjeta na konferenciji za novinare jasno prenio ministar zdravstva Vili Beroš.

– Stajališta Znanstvenog savjeta izlažu se javno i transparentno na konferencijama za medije koje se uvijek održavaju nakon sjednice Savjeta, kazao je.

Pritom podsjeća na jasno stajalište Banskih dvora da objave pojedinih članova Savjeta u medijima i na društvenim mrežama predstavljaju njihov osobni stav, a ne stav cijelog Savjeta ili Vlade.

Lauc: Cijepljenje nije učinkoviti način za sprječavanje širenja virusa

Lauc je za HRT-ov portal komentirao reakciju Vlade.

– Velika istraživanja provedena u više zemalja pokazala su da 6 mjeseci nakon cijepljenja zaštita od zaraze, tj. da nekome virus bude potvrđen PCR testom u nosu, pada na oko 50%. Te studije je u svojim izlaganjima spomenulo više članova savjeta, a nitko od članova savjeta nije izrazio sumnju u njihovu vjerodostojnost, tako da vjerujem da se oko toga svi slažemo. Je li 50% loša, ili dobra zaštita je stvar osobnog tumačenja značenja riječi “loša” i “dobra” i oko toga se, čini se, ne slažemo. U brojnim visoko cijepljenim zemljama vidimo velik broj “slučajeva” što je dodatan dokaz da cijepljenje nije učinkoviti način za sprječavanje širenja virusa. S druge strane iznimno je važno napomenuti da cjepiva jako dobro štite od teškog oblika bolesti, a to je ono najvažnije. Savjet ima vrlo jasan konsenzus oko toga da je cijepljenje najbolji način da svaki pojedinac umanji svoj osobni rizik za teški oblik bolesti. Kao što su i prethodno premijer, a jučer i ministar Beroš naglasili, većina smrtnih ishoda događa se kod starijih i rizičnih i zato je jako važno aktivnosti oko cijepljenja usmjeriti upravo na te rizične skupine, dok cijepljenje mladih i zdravih neće imati značajan utjecaj na konačni broj preminulih u Hrvatskoj, komentirao je Lauc.

Beroš: Lauc je zagovornik cijepljenja

Ministar Beroš jučer je nakon sastanka Znanstvenog savjeta komentirao Laucove istupe, rekavši kako su njegove izjave dijelom krivo prenesene.

– I to smo razriješili. Govorio je o mogućoj korelaciji, a ne jasnoj uzročno-posljedičnoj vezi između smrtnosti i cijepljenja. On je od prvog dana, a tako i sada, zagovornik cijepljenja i suglasan je s ostalim članovima Savjeta, poručio je Beroš.

Đikić prozvao Beroša i Lauca

A molekularni biolog Ivan Đikić danas je na Twitteru prozvao Beroša i Lauca optuživši ih za iznošenje neistina o sastanku Znanstvenog savjeta.

Također je napisao da je količina neistina koje je Beroš izrekao nakon sjednice Znanstvenog savjeta “zastrašujuća” te poručio da “ti politički spinovi i laži neće dugo trajati”.

Andrej Plenković će ili raspustiti ZS, većina stručnjaka napustiti ZS, ili će se zahvaliti Gordanu Laucu na suradnji, objavio je također Đikić.

Berošu je poručio da “svojim političkim manipulacijama zbunjuje građane i urušava povjerenje u znanost i cijepljenje”. 

– Vi kao resorni ministar ste direktno odgovorni za vrlo nisku procijepljenost građana HR (oko 45% u usporedbi s prosjekom EU 65%). Čeka nas neizvjesna jesen i zima u RH, objavio je Đikić.

Foto: Hina