Što novi predsjednik Vrhovnog suda misli o masonima: Je to nešto ozbiljno što stvara neku paralelnu liniju lojalnosti?

Što novi predsjednik Vrhovnog suda misli o masonima: Je to nešto ozbiljno što stvara  neku paralelnu liniju lojalnosti?

Iz trećeg pokušaja, i to u zadnji čas da se izbjegne ustavna kriza – Radovan Dobronić od ovog tjedna je predsjednik Vrhovnog suda.

Kako se snašao na novom radnom mjestu, kakvo ga je okruženje dočekalo, što misli o osječkim sucima i slučaju Mamić, ali i kakav je njegov stav o masonima – otkrio je samo za RTL u intervjuu Ivani Ivandi Rožić.

U ponedjeljak ste prisegnuli, danas treći dan u novom uredu, jeste li se priviknuli?

Pomalo se privikavam tako bi mogao reći postupno mi dolaze tekući poslovi, neke ljude znam, neke ću još upoznati tako da…

Kakva je atmosfera na sudu?

Mislim da je dobra. Dosad što je bilo je sve ugodno. Ne dolazim ja u neku neuređenu sredinu, nego zapravo u sređenu, uhodanu i što se tog tiče mislim da neće biti nikakvih problema. 

Jeste li uspjeli provjeriti, rekli ste da će vam trebati, doduše to je kratak period, da će vam trebati neko vrijeme da provjerite konkretno, ali sve zanima ta Fimi medija?

Ja ću prvo, standardno, vidjeti kakva je procedura, stanje sa predmetima, onda ću probati izdvojiti one o kojima se više govori, onda ću malo pročitati spis, malo razgovarati sa sucima, onda ću tek formirati stavove. 

Što mislite koliko će Vam trebati za to otprilike? Mjesec, dva?

Ja bih čak rekao ovo tehničko uhodavanje, s obzirom da je ipak Vrhovni sud jedna cijelina za sebe, pa recimo, sad je već sredina listopada, pa skoro bi rekli do kraja godine, ona je relativno blizu, to je zapravo dva mjeseca. 

Kad se vratimo sad na Vaš izbor, sve je trajalo jako dugo. Kako ste sve to Vi skupa proživljavali?

Nisam uopće očekivao da ću biti u toj situaciji. Znači ja u tom smislu se ni ne bi javio sam, da me predsjednik Milanović nije pozvao. 

Je li Vas ikad zanimala ta funkcija ili ste se tek počeli interesirati nakon što Vas je predsjednik pozvao?

Mene je zanimala mogućnost uvijek da na određen način promijenim sudsku praksu. Neke stvari su me, naravno iz onog djelokruga što sam radio na Trgovačkom sudu i to sam ja od samog početka pokušavao neke stvari promijeniti, to bi rekli već četvrt stoljeća, nažalost je toliko prošlo. Jedan dio sam čak iz te pozicije i uspio, ali recimo da sam iscrpio sve mogućnosti koje sam mogao kao prvostupanjski. Prije nekih 10, 15 godina sam pokušao možda s pozicije suca ili predsjednika Viskokog trgovačkog suda, tad sam se javio na natječaj, međutim sam vidio da nije postojao stvarni interes da se nešto promijeni i vidio sam da je tad bilo relativno dosta pod utjecajem politike, pa sam na kraju povukao tu kandidaturu, ali ja sam pokušavao koliko sam mogao i sad da nije bilo predsjednika i da me on nije pozvao… Ja sam bio stava da kod ovakvih stvari uvijek netko drugi mora ocijeniti . O onda sam rekao, ako sad ne prihvatim, možda ću si do kraja života predbacivati i tako je do toga došlo.

Kako je izgledao Vaš razgovor s predsjednikom? Jeste li Vi njega poznavali?

Vrlo dobro i vrlo normalno. Predsjednik me jednostavno pozvao. Malo smo porazgovarali, pitao me da li sam suglasan, da li li želim. Dosta ugodan, korektan, rekao mi je, da li sam spreman, da može biti neugodno, da li sam spreman to sve izdržati, rekao sam jesam, pokušat ću.

Jeste li ga poznavali?

Ne, ne, prvi put sam ga tad sreo. Mi na posredan način, recimo da komuniciramo zato što sam ja donio presudu potrošača. Recimo da smo po stručnoj liniji posredno u kontaktu. Prvi put sam neposredno tad vidio i s njim razgovarao. 

Pretpostavljam da ste pratili cijelu tu sagu s osječkim sucima i Zdravkom Mamićem doduše niste  bili na toj poziciji na kojo ste sad. Što Vi kažete na to? 

Ja sam poprilično skeptičan prema izjavama koje daje osoba koja se sad već pravomoćno osuđena i još k tome bježi od hrvatskog pravosuđa u tom dijelu mislim da tim izjavama takvih osoba ne bi trebalo pridavati toliko značaja pa makar da su i one u jednom dijelu toične i istinite. Ja ću pokušati naravno utvrditi, vidjeti općenito stanje, koliko je to osnovano, da ili ne. 

Je li po Vama normalno da glavni državni odvjetnik bude član masonske lože?

Mislim da ne, ali bih tu jednim dijelom bio oprezan. 

Ali što bi Vi sad napravili da Vam netko od sudaca Vrhovnog suda kaže da je član neke takve tajne organizacije?

Što je točno masonska loža, ja vam sad točnu predodžbu nemam, da li je to sad nešto ozbiljno što stvara stvarno neku paralelnu liniju lojalnosti ili je sve na razini neke zabave, ceremonije ne znam, ali svakako ne bi bilo dobro. Kad ste u ovakvoj profesiji koja nije obična nego je to zapravo jedan životni poziv, onda u principu trebate izbjegavati sve situacije u kojima ćete biti nekom drugom lojalni. To je sasvim sigurno. 

Vi niste u nikakvim tim tajnim…?

Ja sam baš u HAK-u. Više nisam čak ni u planinarskom društvu jer nemam vremena baš onako redovito planinariti, ali mi je to malo žao, a ovo drugo ne. Nema ni potreba. 

Imate li neku poruku za banke s obzirom da za dvije godine nas čeka to uvođenje eura pa sad već mnogli ljudi strahuju?

Ne bi trebalo doći do takvih problema, pogotovo ne u ovoj težini tipa valutni rizik i slično. S obzirom da su već mnoge zemlje uvele euro relativno bezbolno onda vjerojatno neće sad biti dramatičnih šokova