“Koalicija” Đakića, Bulja i Brkića: Zašto su nezadovoljni progonom počinitelja ratnih zločina

“Koalicija” Đakića, Bulja i Brkića: Zašto su nezadovoljni progonom počinitelja ratnih zločina

Predsjednik saborskog Odbora za ratne veterane Josip Đakić izjavio je nakon zatvorene tematske sjednice o izvješćima Državnog odvjetništva za prošlu i pretprošlu godinu da nisu zadovoljni što su općim oprostom zahvaćeni i počinitelji ratnih zločina.

Najavio je i da će tražiti osnivanje specijaliziranih odvjetništava za progon ratnih zločinaca na područjima gdje su zločini počinjeni, prnosi N1.

“Izvješća smo primili na znanje i donijeli zaključak da predlažemo Ministarstvu pravosuđa izmjene i dopune Zakona o radu državnih odvjetništava kako bi osnovalo specijalizirana odvjetništva za progon ratnih zločinaca na teritorijima gdje su zločini počinjeni”, izvijestio je Đakić nakon dvosatne sjednice.

Na upit jesu li članovi Odbora zadovoljni radom specijaliziranih sudova, s obzirom na to da je od rata do danas Državno odvjetništvo provelo oko 400 postupaka, dok je presuda bilo stotinjak, Đakić je odgovorio da “nisu zadovoljni segmentom gdje se pod opći oprost podvlače kaznena djela koja su jasno definirana kao ratni zločin ili genocid”.

“Nismo zadovoljni segmentom gdje se pod opći oprost podvlače kaznena djela koja su jasno definirana kao ratni zločin ili genocid, na vukovarskom području, u Škabrnji, Četekovcu, Voćinu i drugim stratištima diljem Hrvatske. Tražili smo da se još jednom preispita može li opći oprost biti primijenjen na djela za koja postoje evidentirana, potpisana svjedočanstva i putem svjedoka koji su napisali knjige poput knjige o vukovarskim stratištima u pekari, Ovčari ili Veleprometu ‘Dimenzije zločina počinjene u Vukovaru 1991. godine’, kao i za zločine koji su počinjeni i opisani u knjizi ‘Sunčica’. Te dvije knjige smo danas izrijekom spomenuli jer su u njima jasna svjedočanstva o zločinima za koje smatramo da nisu procesuirana”, rekao je Đakić.

Poručio je da se iz cijele rasprave može zaključiti da postoji još puno prostora za procesuiranje onih koji su počinili ratne zločine, da nema dovoljno alata i specijaliziranih timova, čije će formiranje tražiti od Ministarstva.

Glavni državni odvjetnik Dražen Jelenić nakon sjednice novinarima je kazao da “kada govorimo o onome što je primijenjeno prema Zakonu o oprostu, govorimo o vremenima od prije skoro deset godina”.

Rasprava na sjednici bila je konstruktivna, poticajna i nije se, što je prirodno, ograničila na rad odvjetništava samo ove dvije godine jer ratni zločini su nešto s čime se Državno odvjetništvo bavi 27 godina i sigurno će se time s jednakom ustrajnošću i predanošću nastaviti baviti i ubuduće, poručio je.

HDZ-ov Milijan Brkić ocijenio je da ne mogu biti zadovoljni izvješćima, pri čemu, pojašnjava, ne govori konkretno o radu glavnog državnog odvjetnika nego o tome da nitko u državi ne može biti zadovoljan razinom rješavanja pitanja ratnih zločina. “Kao država moramo svi sklopiti glave i vidjeti koji je to organizacijski oblik, koji su to alati i instrumenti da se napokon ta rana zatvori, da žrtve i obitelji žrtava, ali i prognitelji budu tamo gdje im je mjesto”, smatra Brkić.

Upitan tko zakazuje, odgovorio je da “cijela država treba naći adekvatan alat, instrument i način kako da se ta problematika konačno riješi i da se okrenemo budućnosti da i naša djeca ne budu opterećena s time”. No, o detaljima nije govorio tek je rekao da su razgovarali o modelima i načinima.

Novinari su ga pitali i za DORH-ovu istragu o njemu, na što je uzvratio da “od prvog dana govori da nema nikakvih osnova za provođenje bilo kakvih istražnih radnji”, ali da “DORH radi svoj posao”. “Bio bih neozbiljan kada bih na osnovu medijskih napisa komentirao bilo što. Sačekajmo mjerodavnu odluku nadležnog Državnog odvjetništva, očekujem je u propisanom roku pa ću tada komentirati”, kazao je.

Mostov Miro Bulj izjavio je da je nezadovoljan nečinjenjem DORH-a po pitanju ratnih zločina za vrijeme velikosrpske agresije.

“Uvijek slušamo istu priču, fali financija, ustroj, preustroj, nova tijela koja će istraživati ratne zločine, a u biti se ništa ne poduzima i očito će i dalje ratni zločinci slobodno šetati i po Vukovaru i po Škabrnji i ostalim dijelovima Hrvatske. Nisam podržao izvješće glavnog državnog odvjetnika, a naravno da ne želim glasovati o bilo kakvom zaključku koji je uvijek isti, uvijek se ponavlja, a ratni zločinci i dalje šetaju kraj svojih žrtava“, kazao je, dodavši da su za to odgovorne apsolutno sve politike koje su krivo usmjeravane.

“DORH se više posvećivao uhićivanju, lociranju i transferiranju hrvatskih generala kako bi ih poslali u Haag nego rješavanju ratnih zločina za vrijeme velikosrpske agresije koji do danas traju i dok se ne riješe ta nepravda je sve veća i veća”, zaključio je Bulj.

Foto:Lana Slivar Dominić/Hina