Koje djelatnosti će nastaviti rasti čak i ako dođe do recesije u Hrvatskoj?

Koje djelatnosti će nastaviti rasti čak i ako dođe do recesije u Hrvatskoj?

Unatoč pandemiji koja je okrenula svijet naglavačke posljednjih godina, u Hrvatskoj je ekonomska situacija ostala stabilna. Dapače, država bilježi gospodarski rast koji je bio među najvećima među članicama Europske unije prošle godine, a isti trend se nastavlja i ovog ljeta.

Turistički rezultati na nivou su rekordnih po pitanju broja noćenja i ulaska inozemnih gostiju u zemlju, a još bolji ako gledamo potrošnju, što je vrlo bitno za hrvatsko gospodarstvo koje se u velikoj mjeri uzda upravo u svoju turističku djelatnost.

No, kriza povezana s plinom mogla bi po mišljenju stručnjaka pogoršati situaciju i uvesti Europu u recesiju, što bi se osjetilo i u Hrvatskoj. Naravno, manjak novca znači i manji broj inozemnih turista sljedećeg ljeta te štedljivost ako se odluče za posjetu, što će značajno utjecati na domaću ekonomiju.

Ipak, postoje djelatnosti koje u našoj zemlji neće biti pogođene recesijom, jer potražnja za njima još nije dosegla vrhunac pa ako ste djelatnik unutar ovih gospodarskih grana ili čak poduzetnik koji vodi svoju firmu, nemate razloga za brigu…

IT tehnologija

Nema sumnje, Hrvatska ima odlične IT stručnjake, a i neke renomirane tvrtke čija vrijednost se danas mjeri u stotinama milijuna ili čak milijardama dolara.

Naše razvojne programere svakodnevno netko na poslovnim društvenim mrežama vuče za rukav i nudi im posao, a unatoč recesiji to će se i nastaviti, jer prolazimo intenzivno doba digitalizacije svjetskog gospodarstva pa je svaki kvalitetan IT stručnjak itekako tražen, kao i tvrtke koje ih okupljaju.

Potražnja za informatičkim tehnološkim rješenjima nastavit će se čak i ako dođu teška vremena, zbog čega bi bila odlična odluka poticati što više mladih da se uključe u ovu djelatnost, jer time će si osigurati najmanje desetljeće bezbrižne budućnosti…

Web trgovina

Posljednjih godina svjedočili smo cvjetanju internetske prodaje, a u Hrvatsku su došli i neki zaista veliki prodajni lanci koji posluju isključivo online.

Radi se o trendu koji je izražen u cijelom svijetu, a naša zemlja ipak pomalo zaostaje i postoji još mnogo prostora za napredak. Niski troškovi poslovanja učinit će web trgovinu još privlačnijom u doba eventualne recesije, koja će zasigurno dobro poslovati čak i ako se smanji platežna moć hrvatskih građana.

To znači da svi oni uključeni u online prodaju ne moraju brinuti za svoju budućnost, od stručnjaka za internetsko oglašavanje i web administratora do eksperata za prezentaciju onih proizvoda za koje postoji velika potražnja pa i influencera na društvenim mrežama.

Igre na sreću

Prethodna velika ekonomska kriza koju smo imali prije desetak godina pokazala nam je da je industrija igara na sreću imuna na nižu potrošnju građana, koji se u trenucima nedostatka novca okreću upravo lutrijskim igrama, kao i sportskoj kladionici.

Sada imamo i online casina u Hrvatskoj, kao novi popularni tip igara na sreću. Tu igrače privlači progresivni jackpot na slotovima koji se kod vodećih internetskih kockarnica dijeli u milijunima kuna, a iako je potrebno imati mnogo sreće da ga zgrabite, šanse da se to dogodi ipak su puno veće nego na lotu.

Kako god, veliki dobitak ono je što igrače privlači u doba recesije, kao odgovor na novčanu krizu, jednako kao što višak novca ulažu u klađenje, kockanje i loto, u vremenima kad ga ima u izobilju. Zato industrija igara na sreću uvijek cvjeta, a iako je na godišnjoj razini gotovo milijun uključenih građana u našoj zemlji, čini se da još postoji prostor za napredak…

Farmacija

Za kraj, svakako moramo spomenuti farmaceutsku industriju koja u moderno vrijeme sjajno posluje, bilo da vlada siromaštvo ili izobilje.

To vrijedi i u Hrvatskoj, gdje stanovništvo stari i treba sve više lijekova, a da ne govorimo o rastu potrebe za lijekovima koji liječe teška duševna stanja i psihičke bolesti. Dodajmo još tome virusne izazove koji su doveli do eksplozije proizvodnje cjepiva i lijekova za jačanje imuniteta, a tu su i vrlo traženi preparati koji rješavaju problem spolne disfunkcije.

Sve to govori da će farmacija biti jaka čak i ako dođe do recesije. U Hrvatskoj smo dosta toga prodali inozemnim kompanijama, što nije bila dobra odluka, ali postrojenja još postoje, kao i brojne tvrtke koje se bave prodajom lijekova pa svi uključeni u ovu industriju definitivno nemaju razloga strahovati za svoju budućnost.

Foto: Free Stock Photo