Zloguke Vukove prognoze: Svijet ulazi u recesiju?

Zloguke Vukove prognoze: Svijet ulazi u recesiju?

Ekonomist Vuk Vuković predviđa da ulazimo u recesiju. Njegovu objavu prenosimo u cijesti.

“Dolazi nam recesija? Gotovo sigurno. Prošli tjedan, kao reakcija na veću nego očekivanu inflaciju, američki Fed digao je referentnu kamatu na 1.75%, a već idući mjesec ona će biti na 2.5%.

Do kraja godine očekivanja su da bude oko 3.5%!Paralelno, povrati na američke 10-godišnje obveznice su 3.2%, što znači da za svako novo zaduživanje američka država plaća kamatu od 3.2%. Slično je sa brojnim drugim državama; ECB je imala izvanredni sastanak prošli tjedan jer je prinos na talijanske obveznice skočio preko 4%. Pitanje: ako je referentna stopa Feda preko 3%, i ako se države zadužuju za preko 3%, koliko će biti kamate građanima za stambene kredite? Ili firmama za investicijske projekte? 5%? 6%?

Još veće?Kad troškovi zaduživanja rastu, pada potrošnja i padaju investicije. S time da ti troškovi rastu dok građanima dramatično pada raspoloživi dohodak zbog – inflacije. Recesija? Sigurno. Stagflacija (pad rasta + inflacija)? Izvjesno. Što čeka Hrvatsku? Prilično dobra sezona, a nakon toga polako prelijevanje posljedica sa svjetskih tržišta. Malo detaljniji pregled makro situacije (plus tržišno pozicioniranje i najava pred kraj)”, zaključuje Vuk Vuković.

Foto: N1