Raspoloženje Splićana nakon seks afere: Evo kako stoji Ivica Puljak

Raspoloženje Splićana nakon seks afere: Evo kako stoji Ivica Puljak

Kada je riječ o praksi da nikad ne biraju isto dva puta zaredom, Splićani će ovu nedjelju iznevjeriti sami sebe. Tako barem pokazuje naša anketa. Jer, iako je isprovocirao prijevremene izbore i svim skandalima unatoč, Ivica Puljak ostaje prvi izbor trećini (35,3%) svojih sugrađana. Više od 10% za njim zaostaje HDZ-ov kandidat Zoran Đogaš, za kojega bi glasalo 23,7% birača. Željko Kerum (9,4%) treći je izbor Splićana, ali ne uživa ni 10% potpore. Slijedi ga SDP-ov Davor Matijević sa 6,2%.

Preostalih pet kandidata, kojima će prema anketi prvi izborni krug ujedno biti i posljednji, raspoređeno je ovako: Mostovac Josip Markotić – 3,7%; kandidatkinja Pametnog za Split i Dalmaciju, Kristina Vidan – 3,4%; Tamara Visković koja predstavlja Možemo i Novu ljevicu – 2,7%; predstavnik saveza desnih stranaka predvođenih Domovinskim pokretom, Aris Zlodre – 2,1%; bivši SDP-ovac, sada neovisni Ante Franić – pola posto! U ovakav red, nered svakako još stignu unijeti neodlučni kojih je trenutačno gotovo 13% (12,9%), javlja HRT.

Može li u 2. krugu itko ugroziti ovu prednost Ivice Puljka? 

U anketi smo tražili reakciju birača na sraz Ivice Puljka s drugo i trećeplasiranim u 1. krugu. Iz obje kombinacije stari gradonačelnik izlazi i kao novi. Riječ je samo o Puljkovoj pobjedi s većom ili manjom razlikom. Tako bi (Puljak 47,5%) s HDZ-ovim Zoranom Đogašem (37,1%) 2.krug završio s prednošću većom od 10% (10,4%) Oko 15% birača u ovoj kombinaciji još ne zna što bi ili je već odlučilo da neće glasati.

Za Puljka bi najbolji protukandidat u 2. krugu bio Željko Kerum. Tu nema nikakve neizvjesnosti ni napetosti. Puljak (53,7%) pobjeđuje Keruma (24,2%) s gotovo 30% (29,5%) glasova više. G8Za ovakav duel ne bi išlo glasati oko 12% (12,4%) birača, dok je neodlučnih blizu 10% (9,7%)

Iako anketa ne predviđa mogućnost sraza HDZ-ova Đogaša i HGS-ova Keruma, ipak smo ispitanicima ponudili mogućnost glasanja i za tu kombinaciju. Željko Kerum i u ovom slučaju kod Splićana izrazito loše prolazi. Dobio bi tek 16% (16,3%) u odnosu na Zorana Đogaša i njegovih gotovo 52% (51,8%). U drugom krugu s ovom dvojicom protukandidata bilo bi i najviše apstitenata (19%) te neodlučnih (12,9%). Ukupno čak 32% (31,9%)

Lakše do drugog gradonačelničkog mandata, nego do stabilne većine 
Poklope li se rezultati nedjeljnih izbora s našom anketom, Ivici Puljku moglo bi se dogoditi da će lakše dobiti drugi gradonačelnički mandat, nego stabilnu i sigurnu većinu u Gradskom vijeću. Ali tako bi bilo svakomu na gradonačelničkom mjestu. Takozvana “projektna suradnja” ili ponovni izbori, naizglednija su sudbina buduće splitske vlasti. Ako u međuvremenu glavni politički akteri sličnog ideološkog predznaka ne odluče zatomiti pokazane animozitete.

Šest stranaka/koalicija u novom Gradskom vijeću

Prema anketi, u novo bi Gradsko vijeće ušlo šest stranaka, odnosno koalicija. Najviše – oko 31% dobiva Centar. Nasuprot mu je i 10% slabiji savez HDZ-HSS. Gužva je oko trećeg mjesta na kojem je trenutačno Kerumov HGS koji ima 7,3%. Ali tu je odmah i koalicija SDP-HSU sa 7,1%. A nije im daleko ni Pametno za Split i Dalmaciju sa svojih 6,7%. Izborni prag još prelazi Most koji je na 5,4%.

Mandat u Gradskom vijeću eventualno se još smiješi samo koaliciji desnih stranaka predvođenih Domovinskim pokretom. Trenutačno su na 4,7%. Šanse preostalih – nikakve. A ti ostali su: Možemo-Nova ljevica, savez Nezavisna lista mladih-HSLS, Lista bivšeg SDP-ovca Franića te koalicija HNS-Laburisti.

Pet dana prije izbora za koju će stranku glasati, ne zna još 11% Splićana.