KOMENTAR DRAŽENA ĆURIĆA: Jesmo li na početku Trećeg svjetskog rata? Rusija ozbiljno prijeti da će kazniti Litvu

KOMENTAR DRAŽENA ĆURIĆA: Jesmo li na  početku Trećeg svjetskog rata? Rusija ozbiljno prijeti da će kazniti Litvu

Dok nas mediji svakodnevno bombardiraju o tome kako je vrijeme za mirovne pregovore između Rusije i Ukrajine, sve više ima indicija da je Europa bliža početku „trećeg svjetskog rata”. Nekoliko događaja posljednjih dana zorno pokazuje da će NATO savez pokazati zube Putinovoj Rusiji koja je umislila da može raditi što hoće.


Možda najdalekosežnije posljedice ima odluka Litve da od subote na snagu stupa zabrana prijevoza robe obuhvaćene europskim sankcijama u rusku enklavu Kalinjingrad preko njihova teritorija.
Rusija je zatražila da Litva “odmah” ukine “neprijateljsku” zabranu prijevoza robe koja ide za Kalinjingrad. Ako do toga ne dođe, Rusija će reagirati tako da zaštiti svoje interese.


Sigurno mala Litva takvu odluku nije donijela na svoju ruku i sigurno je da neće popustiti pred ruskim prijetnjama. Jednako tako je sigurno da će Rusija nešto pokušati, a u tom slučaju samo smo korak do rata između NATO saveza i Rusije.

Kalinjingrad je sjedište ruske baltičke flota i ima razmještene projektile Iskander koji mogu nositi nuklearne bojeve glave. Nalazi se na obali Baltika, između Litve i Poljske, obje članice NATO saveza, te nema kopnenu granicu s Rusijom.


Još jedna kritična točka za sukobe velikih razmjera razvija se i na Crnom moru. Zapad sve češće optužuje Rusiju da ne dopušta izvoz ukrajinske pšenice u zemlje koje bi zbog takve odluke mogle biti na rubu gladi.


Ne libe se takav postupak Rusije nazvati ratnim zločinom, što je samo korak do intervencije. Ne treba zanemariti ni nedavni posjet britanskog premijera Borisa Johnsona Ukrajini, kojom prilikom je obećao obučavanje za ukrajinske vojnike, a na to se nastavila i izjava novoimenovanog šefa Glavnog stožera vojske Ujedinjenog Kraljevstva generala Patricka Sanders . On je otvoreno rekao svojim vojnicima da se trebaju pripremiti za kopneni rat u Europi. Na sve to stiže izjava Glavnog tajnika NATO saveza Jensa Stoltenberga da bi rat u Ukrajini mogao trajati godinama.


Naravno da svi želimo mir i da se rat u Ukrajini što prije završi, ali bilo bi naivno ne vidjeti ono što se događa pred našim kućnim vratima. Nadamo se i vjerujemo u mir, ali veliki rat zlokobno kuca na naša vrata.

Foto: Hina

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI: EKSKLUZIVNO: Što će biti sa zapovjednikom Azova Denisom Prokopenkom? Mučenje, maltretiranje, a možda i smrt