Kolakušić odgovorio Turudiću: Jeste li vi uopće sudac kad ne morate suditi?

Kolakušić odgovorio Turudiću: Jeste li vi uopće sudac kad ne morate suditi?

Bivši dužnosnik HDZ-ove Vlade sudac Ivan Turudić u medijima je napao suca Kolakušića i proglasio ga ozbiljnim problemom hrvatskog pravosuđa zbog njegovog građanskog angažmana i borbe protiv korupcije. Zašto sucu Turudiću od svega što se događa u Hrvatskoj i hrvatskom pravosuđu smeta sudac Kolakušić i borba protiv korupcije? Sudac Turudić proziva suca Kolakušića da se bavi politikom. Nevjerojatno, ali istinito. Sudac Turudić koji je činjenično bio političar proziva suca Kolakušića radi izrečenih stajališta i misli, piše na stranicama  udruge  Antikorupcija.hr koju vodi sudac  Mislav Kolakušić.

Smatra li sudac Turudić da je članak 38. Ustava RH koji svima pa i sucu Kolakušiću jamči slobodu mišljenja i izražavanja misli, samo mrtvo slovo na papiru?

Sudac Turudić, višemandatni predsjednik Županijskog suda u Zagrebu, od 2010. kao vršitelj dužnosti, a od 2011. kao punopravni predsjednik Suda pa i danas, proziva suca Kolakušića da bezrazložno predlaže ukidanje funkcije predsjednika sudova.

Podsjetimo što je sudac Kolakušić rekao u intervju za Večernji list u ožujku 2018. „U Hrvatskoj imamo 58 prvostupanjskih sudova i 122 njihove ispostave te 18 žalbenih. Što znači da imamo 152 predsjednika sudova i njihovih zamjenika te oko 440 predsjednika odjela i njihovih zamjenika, što u realnosti predstavlja barem 30.300 manje riješenih predmeta svake godine. Dakle, bez ikakvog pravnog, ekonomskog ili bilo kojeg drugog opravdanog razloga imamo 592 suca koji su oslobođeni rješavanja predmeta u cijelosti ili u znatnoj mjeri. 2006. smo imali 255 sudova (510 predsjednika sudova i zamjenika te više od 1.000 predsjednika odjela i zamjenika), 2014. smo imali 158 sudova pa nije teško dokučiti jedan od razloga tako velikog broja neriješenih predmeta, iako imamo 1.900 sudaca. Trećina sudaca nije rješavala predmete.“

Dakle, predsjednici sudova svakog 1. siječnja svake godine ostvaruju 100% sudačke norme iako nisu riješili ni jedan jedini predmet niti ga moraju riješiti u cijelom svom mandatu.

U posljednjih 28 godina je zbog funkcija predsjednika sudova, zamjenika, predsjednika odjela, itd, naše pravosuđe riješilo više od milijun predmeta manje nego što je objektivno moglo. Sve to samo iz razloga jer je netko želio stvoriti posebnu kastu od nekoliko stotina sudaca koji ne moraju rješavati sudske predmete.

Postavlja se pitanje jesu li oni uopće bili suci?

Sudac Kolakušić je 2018. ostvario 195% okvirnih mjerila temeljem 211 riješenih predmeta, 2017. 152% okvirnih mjerila temeljem 180 riješenih predmeta i 1.048 raznih odluka, 2016. 157% temeljem 194 riješenih predmeta i 917 raznih odluka, itd. Koliko je presuda od 2011. do 2019. donio sudac – predsjednik suda Turudić?

Sudac Turudić predbacuje sucu Kolakušiću da kritizira pravosuđe, a na Hrvatskoj televiziji u listopadu 2017. ustvrdio je: Građani ne znaju što mogu očekivati na hrvatskim sudovima, nevini mogu biti osuđeni, a krivi oslobođeni, što je samo po sebi katastrofalno.