Koliko može izdržati ukrajinska vojska: Evo što kaže stručnjak

Koliko može izdržati ukrajinska vojska: Evo što kaže stručnjak

Trenutno je nemoguće dobiti jasnu i sigurno točnu informaciju o ukrajinskoj vojsci jer se Kijev grozničavo trudi ne otkriti bilo što o svojim potencijalnim ranjivim točkama.

No BBC je razgovarao sa stručnjakom koji smatra da su pred ukrajinskom vojskom u narednim danima značajni izazovi, unatoč tome što im zasad dobro ide u usporavanju ruskih snaga.

Nick Reynolds, istraživački analitičar na području kopnenog ratovanja pri RUSI think-tanku, kaže kako Ukrajina mora spriječiti dva moguća scenarija dok istovremeno brani ukrajinske gradove od ruskih napada, javlja Jutarnji list.

Kao prvo, postoji rizik od toga da se ruske trupe s juga spoje s onima na sjeveru. Kad bi se dvije fronte spojile u jednu, to bi izoliralo velik broj ukrajinskih vojnika stacioniranih na liniji sukoba u Donjecku i Luhansku – gdje su koncentrirani od 2014, javlja Jutarnji list.

“Zasad je napredovanje Rusa s juga usporeno. No glavna svrha tih operacija je da prerežu ukrajinske snage na jugu. To bi izoliralo značajan broj ukrajinskih vojnika”, kaže Reynolds.

Drugi problem je, kaže Reynolds, što bi ukrajinska vojska mogla vrlo brzo ostati bez zaliha municije.

“Prema njihovim vlastitim procjenama s početka rata, municije imaju dosta za oko 10 dana borbe. Vjerojatno će uskoro ostati bez metaka i granata.”

Teško je predvidjeti što je nakon sedam dana preostalo od zaliha, no s obzirom na intenzitet borbi, Reynolds predviđa da Ukrajina neće još dugo izdržati bez nove pošiljke municije i artiljerijskih granata.

Vojna pomoć upućena Ukrajini mora putovati kopnenim putem nakon što uđe u zemlju, što znači vrlo spor transport na velike udaljenosti.

‘Ako ukrajinskoj vojsci ne bude dopremljeno dovoljno municije, bit će u još nepovoljnijem položaju nego su sada’, kaže Reynolds.

Foto: Hina