Ruska vojska optužuje Hrvatsku: U Ukrajini se nalazi 200 dragovoljaca. Evo što kaže “glavni organizator”

Ruska vojska optužuje Hrvatsku: U Ukrajini se nalazi 200 dragovoljaca. Evo što kaže “glavni organizator”

Hrvatski vojni ataše u Rusiji brigadir Željko Akrap u četvrtak je odbio prosvjednu notu ruske države koju mu je želio uručiti predstavnik ruskog Ministarstva obrane, a zbog navodnog dolaska 200 hrvatskih plaćenika u Ukrajinu. 

On je bio pozvan na razgovor u rusko ministarstvo obrane kako bi mu bila prenijeta informacija da se u Ukrajini nalazi 200 hrvatskih plaćenika.

Hrvatski je vojni izaslanik Rusima odgovorio da MORH niti bilo koja druga institucija u RH nemaju veze s pojedincima koji se možebitno nalaze u Ukrajini i o tome nemaju nikakvu informaciju, priopćio je MORH u četvrtak.

Zbog toga je i odbio pisanu notu koja mu je pokušala biti uručena, dodaje se, javlja Dirketno.  

Samo je prošli tjedan u Ukrajinu stiglo 200 hrvatskih plaćenika, izjavio je u četvrtak glasnogovornik ruskog ministarstva obrane Igor Konašenkov.

“Samo je prošli tjedan 200 hrvatskih plaćenika preko Poljske stiglo u Ukrajinu i priključilo se jednom od nacionalističkih bataljuna na jugu”, rekao je Konašenkov, prenose agencije Interfax i TASS.

“Vojni ataše u hrvatskom veleposlanstvu u Moskvi pozvan je danas u rusko ministarstvo obrane”, rekao je Konašenkov.

“Ukazali smo mu na činjenicu da znamo da je oko 200 hrvatskih plaćenika u Ukrajini”, rekao je.

“Vojni ataše upoznat je s protuzakonitim aktivnostima hrvatskog državljana Denisa Šelera, koji je sudjelovao u borbama na jugoistoku Ukrajine 2015. godine i koji okuplja postrojbe hrvatskih plaćenika za odlazak u Ukrajinu”, rekao je Konašenkov.

Predstavnik ruskog ministarstva pročitao je službenu notu te ju je želio uručiti našem vojnom atašeu, koji ju je odbio primiti uz gore navedeno obrazloženje, što je kod ruskih predstavnika izazvalo veliko iznenađenje.

Nekadašnji vođa BBB-a Denis Šeler, koji je šest godina ratovao u Ukrajini u bataljunu Azov, u razgovoru za Index odbacio je optužbe Rusa. 

“Nikoga ja niti organiziram niti šaljem u Ukrajinu. Ja sam u Zagrebu i nemam nikakve veze s navodnim odlaskom hrvatskih dragovoljaca u Rusiju. Naglašavam dragovoljaca, jer oni koji će eventualno i otići i boriti se u Ukrajini neće dobiti niti lipu”. Šeler nastavlja kako je smatrao “da je to jedna ozbiljna vojska i država. Ali ako je takvoj sili problem navodnih 200 dragovoljaca iz Hrvatske onda su oni u velikom problemu. “Ja bi sve to zapravo nazvao svaštrlukom”, rekao je Šeler.

Rusija je ranije izdala upozorenje strancima koji se planiraju boriti protiv ruskih snaga u Ukrajini da će se suočiti s kaznenim progonom u slučaju pada u rusko zarobljeništvo.

“Želim službeno naglasiti da plaćenici koje Zapad šalje kako bi pomogao nacionalističkom kijevskom režimu (…) nemaju pravo na status ratnog zarobljenika”, rekao je Konašenkov, prenosi novinska agencija Interfax.

Konašenkov je poručio da bi svaki stranac “trebao sedam puta promisliti” prije pristupanja ukrajinskoj vojsci jer će ih Rusija smatrati “kazneno odgovornima ako ih uhvati”.

Više od 1000 stranaca se dosad pridružilo borbi protiv Rusije, prema ukrajinskim podacima. 

Na slici: Glasnogovornik ruskog ministarstva obrane Igor Konašenkov

Foto: Wikipedia