Kolinda Grabar Kitarović ima novi posao: Vezano je uz “globalnu spremnost za hitne zdravstvene intervencije”. Hoće li odlučivati o pandemijama?

Kolinda Grabar Kitarović ima novi posao:  Vezano je uz “globalnu spremnost za hitne zdravstvene intervencije”. Hoće li odlučivati o pandemijama?

Bivša predsjednica RH Kolinda Grabar-Kitarović ima novi posao. Imenovana je na mjesto supredsjednice panela Global Preparedness Monitoring Board (GPMB).O tome se oglasila i na društvenim mrežama. “Čast mi je podijeliti vijest o svom imenovanju za supredsjedatelja Odbora za praćenje globalne pripravnosti (GPMB).

Uz zahvalnost susazivačima Odbora, Svjetskoj zdravstvenoj organizaciji (WHO) i Svjetskoj banci, zadovoljstvo mi je raditi zajedno s kolegicom supredsjednicom Joy Phumaphi.

GPMB je tijelo za praćenje i zagovaranje na visokoj razini, zaduženo za pružanje sveobuhvatne procjene globalne spremnosti za hitne zdravstvene situacije.

Veselim se suradnji s Odborom na unapređenju ovog kritičnog rada”, objavila je bivša hrvatska predsjednica na Facebooku.

Iako nije jasno objasnila što će točno raditi, čini da bi to moglo biti vezano uz neke buduće pandemije. To se naime može iščitati sa službene stranice Odbora za praćenje globalne pripravnosti.

“Svijet je na kritičnom raskrižju dok se globalna pripravnost preoblikuje kroz višestruke procese, uključujući pregovore prema Sporazumu o pandemiji, ostavljajući neviđenu potrebu za učinkovitim političkim vodstvom. Glas gđe ​​Kolinde Grabar-Kitarović bit će neprocjenjiv za podizanje GPMB-ovih analiza utemeljenih na dokazima i poziva na globalnu, multisektorsku spremnost, kako bi se osigurala snažna politička predanost na najvišoj razini.

U nadolazećim mjesecima GPMB će nastaviti zagovarati napredak u trenutnim reformama globalne zdravstvene arhitekture kako bi se osigurala veća pravednost, koherentnost te vodstvo i odgovornost. GPMB će također implementirati nedavno objavljeni Okvir za praćenje u svom izvješću o stanju spremnosti u svijetu koje će biti objavljeno kasnije ove godine”, piše na službenim stranicama Odbora za praćenje globalne pripravnosti.

Foto: Facebook stranica Kolinde Grabar Kitarović