Kolinda o korupciji u učionicama i bolnicama: Kad idete doktoru, svi očekuju da donesete cvijeće ili čokoladu

Kolinda o korupciji u učionicama i bolnicama: Kad idete doktoru, svi očekuju da donesete cvijeće ili čokoladu

Predsjednica Kolinda Grabar Kitarović, kazala je novinarima da korupcija u hrvatskom društvu počinje već u školama, gdje se djeca koja prepisuju i varaju na testovima slave kao heroji.

Predsjednica, koja nakon gubitka izbora Pantovčak napušta u veljači, rekla je da se korupcija može naći bilo gdje u hrvatskom društvu, ali i da počinje u učionicama.  Za one koji dobro napišu testove govori se da su štreberi, a oni koji prepisuju i varaju na testovima su heroji, rekla je, podsjeća Guardian, predsjednica na konferenciji za novinare u Zagrebu.

“Tu počinje korupcija, među djecom. Traže način kako zaobići sustav, a to nije ograničeno samo na politiku. Ipak, bolje je nego što je bilo, ali nije stvar samo u politici”, rekla je predsjednica, prenosi Guardian i nastavlja kako je Grabar Kitarović i da je bila isključena iz glavnih vladinih odluka tijekom mandata u vladi Ive Sanadera, koji je osuđen na šest godina zatvora zbog primanja 10 milijuna eura mita za prodaju udjela Ine mađarskom MOL-u. Dodala je i da zato nije ni znala za njegovu korumpiranost.

Predsjednica je, nastavlja list, rekla da i svakodnevni običaji u hrvatskom društvu podržavaju korupciju. “Često uopće nismo svjesni što korupcija zapravo jest. Kad odete doktoru, svi očekuju da donesete barem cvijeće, čokoladu ili slične stvari. To je običaj”.

“Moja je majka nedavno bila u bolnici i moji su me prijatelji pitali zašto nisam odnijela ništa u bolnicu, jer medicinske sestre to očekuju. Rekla sam im da neću sudjelovati u takvom obliku korupcije. Odnijet ću košaru za Božić, mali poklon za Božić, ali to je to”, rekla je predsjednica.

“Svijetla točka za mene su mladi ljudi koji su otišli iz Hrvatske u različite strane zemlje i koji će se vratiti i otamo donijeti različitu etiku i radni odnos te da ćemo kroz to profitirati”, rekla je Grabar Kitarović.

Najnovija anketa Eurobarometra, podsjeća Guardian, pokazuje da većina Hrvata, 59 posto, smatra da korupcija ugrožava njihov svakodnevni život. Najviše od svih članica Europske unije, 16 posto Hrvata smatra da su osobno bili izloženi korupciji.

Foto: Malton Dibra/EPA/Hina