Letica optužuje Hrebaka: Zalaže se za transparentnost, a nije mu smetala krivotvorena biografija Dejana Kovača

Letica optužuje Hrebaka: Zalaže se  za transparentnost, a nije mu smetala krivotvorena biografija Dejana Kovača

Slave Letica je komentirao  ideju predsjednika HSLS-a  Darija Hrebaka o ujedinjenju “stranaka liberalnog centra”. Optužio je Hrebaka da se samo nominalno  zalaže za transparentnost i da nije reagirao  kada ga je diskretno upozorio   da je njegov predsjednički kandidat Dejan Kovač  krivotvorio svoju  bio+grafiju. Letičin post  prenosimo u cijelosti.

“Dario Hrebak, bjelovarska antikorupcijska „transparentnost“ i ujedinjenje stranaka „liberalnog centra“ na parlamentarnim izborima 2020.

Sa stanovitom sam nevjericom i podsmjehom ovdje u Keniji, jednoj od najkorumpiranijih zemalja svijeta (na ranglisti Transparency International prošle je godine bila na 144. mjestu među 180 zemalja), pročitao vijest da novi predsjednik HSLS-a, stranke-žetončića koja je dio vladajućeg stranačkog kartela, Dario Hrebak, poziva „stranke liberalnog centra“ – poimenično je spomenuo Pametno, START i LIPU – „na ujedinjenje na predstojećim parlamentarnim izborima“.

Ne samo da ih je pozvao, nego im je postavio i odriješiti preduvjet za moguću koaliciju: „koaliranje će isključivo ovisiti o podršci koju će druge stranke pokazati prema HSLS-ovom projektu transparentnosti, poput onoga u Bjelovaru“.

Osobno ne poznajem g. Hrebaka, ali sam relativno dugo vremena, na njegov zahtjev, bio s njim virtualni (facebook) prijatelj.

To je virtualno prijateljstvo prekinuo kad sam mu uljudno skrenuo pažnju na činjenicu da je predsjednički kandidat te stranke dr. Dejan Kovač frizirao značajan dio vlastitog akademskog životopisa te da je doktorirao na temelju disertacije u kojoj je u jednom od tri poglavlja „dokazao“ tezu da ime Ante u Hrvatskoj ima isto političko značenje kao i ime Adolf u Njemačkoj.

Na istu je činjenicu njemu i bivšem predsjedniku HSLS-a Darinku Kosoru pažnju skrenuo i drugi, najdugovječniji predsjednik te stranke (prvi je predsjednik bio Slavko Goldstein) Dražen Budiša.

Proračunska „digitalna“ transparentnost koju sada postavlja kao uvjet za predizbornu koaliciju „stranaka liberalnog centra“ Dariju Hrebaki nije bila prepreka da u „Slučaju Kovač“ ostane krajnje – netransparentnim.

Nije na meni da razmišljam o predizbornim koalicijama stranaka ljevice koje ne pripadaju SDP-ovoj – nazovimo to tako – zoni interesa, ali nemam dvojbe oko toga da bi prepuštanje vodstva za stvaranje takve koalicije HSLS-u bilo ravno političkom samoubojstvu. Štoviše, već i samo članstvo HSLS-a u toj koaliciji imalo bi slično značenje.

Foto: Admir Buljubašić/Hina