Kolinda u Izraelu gestom poručila da je Stepinac ipak pravednik među narodima?

Kolinda u Izraelu gestom poručila da je Stepinac ipak pravednik među narodima?

Tijekom službenog posjeta Izraelu predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović bila je i u Memorijalnom muzeju Yad Vashem, posvećenom očuvanjem sjećanja na holokaust. Jednom gestom je, čini se, poslala poruku o Alojziju Stepincu i njegovoj ulozi u spašavanju židova u Hrvatskoj za vrijeme drugog svjetskog rata, kao i o njegovom odnosu s ustaškim režimom.

“Izražavam svoju duboku tugu zbog žrtava holokausta u Hrvatskoj, Europi i cijelom svijetu i duboko suosjećanje s obiteljima žrtava i njihovim potomcima. Upravo ovdje, još jednom naglašavam da se holokaust nikada neće i ne smije zaboraviti” rekla je Kolinda Grabar-Kitarović uYad Vashemu.

“Kao predsjednica Republike Hrvatske, zemlje utemeljene u antifašizmu i Domovinskom ratu, posebice sam ponosna na sve Hrvate – pravednike među narodima – i mnoge druge Hrvate koji su u tami rata i neizrecivih zločina bili simbol svijetla i hrabrosti”, rekla je predsjednica.

Među pravednicima među narodima, prema najnovijim podacima, je 115 Hrvata.

Predsjednica poklonila knjigu Esther Gitman

Direktorici Yad Vashema Dorit Novak predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović je poklonila knjigu Esther Gitman, američke Židovke iz Sarajeva koja je preživjela holokaust, “Stup ljudskih prava” o blaženom Alojziju Stepincu.

Esther Gitman je povjesničarka koja se bavi istraživanjem holokausta i Hrvatske tijekom drugog svjetskog rata. Posebno se bavi zagrebačkim nadbiskupom Alojzijem Stepincom. U svojim istraživanjima istakla je njegove napore za spašavanje židova od progona vlasti.

Stepinac pravednik među narodima

“Moja istraživanja pokazala su da je Stepinac snažno javno obznanjivao kršenja ljudskih prava Židova, Srba i Roma i da je u svakoj prilici zahtijevao poštivanje i povratak prava koja propisuju Božji zakoni”, rekla je Gitman za Novu TV.
Esther Gitman je navela i da je Stepinac osobno intervenirao kod mnogih pojedinačnih slučajeva, riskirajući svoj život i bez ikakvog osobnog interesa, te smatra da bi zato trebao biti proglašen pravednikom među narodima.
Titulu pravednika među narodima dodjeljuje Yad Vashem onome koji je spasio barem jednog Židova, za to nije uzeo naknadu, da je pritom riskirao svoj život te da nije bio zločinac.
Odgovorni u Yad Vashem-u su 2008. raspravljali o dodjeli titule pravednika među narodima Alojziju Stepincu, međutim u konačnici se nisu odlučili na taj korak.
Foto: Abir Sultan/Epa