Komunikacijski stručnjak: Neki su pozivali da se uskrati zdravstvena skrb necijepljenima, a sada su zgroženi kada je uskraćena njihovom prijatelju

Komunikacijski stručnjak: Neki su pozivali da se uskrati zdravstvena skrb necijepljenima, a sada su zgroženi kada je  uskraćena njihovom prijatelju

Komunikacijski stručnjak Mate Mijić komentirao je rasprave u javnosti koje se vode oko smrti novinara Vladimira Matijanića te kritikama da mu je uskraćena zdravstvena skrb.

“Pojedinci koji su pozivali na to da se necijepljenima uskrati zdravstvena skrb sad su zgroženi time što je ona doista uskraćena njihovom necijepljenom kolegi i prijatelju.

Nisu vjerojatno niti pomislili da bi se takav nehumani pristup mogao primijeniti na nekog njima bliskog. Još jednom se potvrđuje da je lako tuđim gloginje mlatiti, odnosno da je istjerivanje pravde na drugima – pogotovo onima drugog svjetonazora – nešto što se lako obije o glavu.

Zato neke vrijednosti i principi moraju biti univerzalni, zato se svakog čovjeka treba tretirati jednako i u svakome, neovisno o našim razlikama, prvenstveno vidjeti ljudsko biće kojemu smo dužni zaštititi ljudsko dostojanstvo.Mi često padamo na tom testu, a neke su ljude naša kratkovidnost i glupost koštale posla, zdravlja ili čak života.

Ne samo jednog čovjeka koji je nedavno tragično preminuo, nego i mnoge prije njega koji su nažalost jednako loše prošli dok smo mi oštrili strelice za ispucati jedni na druge.Neka svi zajedno počivaju u miru, a nama neka Bog da dovoljno mudrosti da shvatimo da nas ostrašćeni tribalizam i revanšizam vode u potpuno potonuće”, ističe Mate Mijić.