Komunistički manifest Katarine Peović: Ona stvarno želi nacionalizirati privatnu imovinu

Komunistički manifest Katarine Peović: Ona stvarno želi nacionalizirati privatnu imovinu

Predsjednica Radničke fronte Katarina Peović  posjetila je Sisak  u kojemu je predstavila svoj program nacionalizacije privatne imovine.  Predsjednička kandidatkinja  ekstremne ljevice uopće ne skriva da  se bori protiv kapitalističkog sustava te otvoreno zagovara  socijalističku ekonomiju  koja  ne postoji u Europi još od rušenja Berlinskog zida. Priopćenje radničke fronte prenosimo u cijelosti.

“U Sisku smo danas u sklopu skupljanja potpisa za predsjedničke izbore u koje smo se uključili kako bismo zastupali potrebu korjenite promjene prema društvu u kojem će ekonomija i imovina biti dominantno u vlasti čitavog društva, gospodarska će se aktivnost odvijati u interesu zadovoljenja potreba cijelog društva, a jurnjavu za privatnim profitom će zamijeniti briga za životni standard, radničku sigurnost, zdravlje, obrazovanje i dobrobit većine. Iako su nam govorili da je to utopija i da naši radnici ne izlaze na ulice, poput recimo francuskih, danas u oči jednog od najvećih prosvjeda u novijoj povijesti – onog prosvjetara, jasno je da je i u nas moguća radnička solidarnost i jedinstvo.
Jedna od mučnijih radničkih borbi odvijala se posljednjih dvije godine upravo u Sisku u sisačkoj Rafineriji.

Dok su godinama svi obećavali da rafineriju neće dati, početkom ove godine dolazi do gašenja postrojenja za preradu nafte. Rafineriju je jedini branio Stožer za obranu rafinerije. Iako se u predizbornoj kampanji Plenković zaklinjao da će rafinerija opstati, a ministar državne imovine Goran Marić prije dvije godine doslovno rekao kako će se prije prestati baviti politikom nego dopustiti zatvaranje rafinerije u Sisku, početkom ove godine dolazi do promjene plana. Čini se da ministri i premijeri ne mogu učiniti ništa, a da je Uprava ta koja odlučuje o tome da li je nešto ekonomski opravdano ili nije.

U novom valu deindustrijalizacije u kojem gubimo brodogradilišta, u kojoj je privatizirana Petrokemija i predana u ruke upravo onima koji su je uništavali, na red je došla i sisačka Rafinerija. Vlade SDP-a i HDZ-a ne štite interese ove zemlje i interese radništva. One brane i štite interese stranog krupnog kapitala i evropske birokracije.
Potrebno je korjenito promijeniti stvari i zaustaviti novi val deindustrijalizacije zemlje i svođenje privrede na uslužne djelatnosti.

Sisak je upravo grad koji svjedoči potrebi zaštite domaće industrije, važnosti radničkog organiziranja i preuzimanja nadzora nad upravljanjem. Iako su godinama vladajući uspijevali razjediniti radnike koji su se prihvatili parcijalnih rješavanja problema, sada se čini da je radnička solidarnost dosegla razinu na kojoj se radnici raznih sektora međusobno prihvaćaju i podupiru, ne pristajući na socijalni darvinizam koji dolazi sa samog vrha.
Danas je Sisak pravi grad za poruku o radničkoj solidarnosti i jedinstvu”, stoji u priopćenju Radničke fronte.

Foto: Edvard Šušak/Hina