Konačno spustili sramotno visoku cijenu: Evo koliko će sada biti brzi antigenski test

Konačno spustili sramotno visoku cijenu: Evo koliko će sada biti brzi antigenski test

Hrvatski zavod za zdravstveno osiguranje ubuduće će brzi antigenski test protiv covida-19 na uputnicu plaćati 62 kune, izvijestili su u utorak iz HZZO-a nakon sjednice Upravnog vijeća na kojoj su usklađivane cijene lijekova koji se propisuju na recept.

HZZO je dosad brzi antigenski test na uputnicu plaćao oko 108 kuna.

“Nakon provedene analize nabavne cijene potrošnih materijala (testova), izmijenjen je koeficijent brzog antigenskog testiranja (što uključuje uzimanje uzorka). Cijena brzog antigenskog testa kojeg će ubuduće plaćati HZZO iznosi 61,82 kunu”, priopćeno je iz HZZO-a.

U specijalističko-konzilijarnoj zaštiti uvršten je 21 novi dijagnostičko-terapijski postupak (DTP), 43 postojeća postupka su izmijenjena i jasnije uređena, dok je jedan postupak izbrisan.

HZZO je uskladio cijene lijekova koji se propisuju na recept HZZO-a u skladu s Pravilnikom o mjerilima za stavljanje lijekova na listu lijekova HZZO-a i utvrđivanja cijena lijekova se tijekom tog postupka usklađivalo se 920 pakiranja među kojima je za 277 pakiranja snižena cijena lijeka.

U redovnoj proceduri na listu lijekova stavljen je lijek esketamin za liječenje teške depresije te lijekovi risdiplam i dupilimumab koji su kliničke paralele odnosno primjenjuju se u indikacijama koje se već nalaze na listi lijekova.

Na listu su stavljene i generičke paralele, novi oblici te proširene indikacije već postojećih lijekova a na liste ortopedskih i drugih pomagala stavljena su suvremena pomagala nove generacije i istovrsna pomagala različitih modela i proizvođača.

S obzirom na stupanje na snagu izmjena Zakona o dobrovoljnom zdravstvenom osiguranju, donesena je Odluka o usklađivanju prihodovnog cenzusa za ostvarivanje prava na plaćanje premije dopunskog zdravstvenog osiguranja iz državnog proračuna u 2022. te on od 1. siječnja 2022. iznosi 2.065,60 kuna po članu kućanstva, a za samce 2.582 kuna.

Podsjetimoo, rije dva tjedna saborski zastupnik Domovinskog pokreta Stjepo Bartulica problematizira bezobrazno visoku cijenu brzih antigenskih testova. Bartuličin post prenosimo u cijelosti.

“Zašto brzi antigenski test u domovima zdravlja košta 100kn za naše građane a znamo da je veleprodajna cijena antigenskih testova najviše 15kn? Je li i država korona-profiter? Zašto se ovaj trošak ne pokriva iz doprinosa koje građani plaćaju HZZO-u?Apeliram da se cijena brzog testa primjereno postavi”, ističe Bartulica.

Hrvatski zavod za javno zdravstvo, kojemu je na čelu Krunoslav Capak, naplaćivao je brzi antigenski test čak 108 kuna, što je najmanje šestu puta više od nabavne cijene. O tome je u jednoj emisiji govorila Capakova zamjenica Ivana Pavić Šimetin kada je otkrila da je cijena testiranja bezobraznih 108 kuna.

– Ona se formira ovisno o tržišnoj cijeni testova koje smo nabavili, kad god je moguće snižavamo cijenu, rekla je.

Ravnatelj zagrebačkog Doma zdravlja Zapad Miroslav Hanževački je rekao da cijena testiranja u njegovoj ustanovi iznosi 70 kuna. Iako je ova cijena znatno niža od Capakove, ona je još uvijek previsoka. Očito neki u pandemiji jako dobro zarađuju.