Kondicijski trener Vatrenih objasnio zašto je Luka Modrić tako dobro “očuvan”: Jedna stvar je jako bitna

Kondicijski trener Vatrenih objasnio zašto je Luka Modrić tako dobro “očuvan”: Jedna stvar je jako bitna

Kondicijski trener hrvatske nogometne reprezentacije doktor Luka Milanović gostovao je na N1 televiziji u Studiju uživo gdje je pričao o fizičkoj i mentalnoj pripremi Vatrenih.

“Uvijek je raspoloženje malo ‘down’ kad se izgubi. Kako vrijeme ide, svjesni smo da smo napravili velik uspjeh. Kad ti druga mjesta postanu blagi neuspjeh, to je pokazatelj da si dobar”, rekao je Milanović u razgovoru za N1.

Pričao je o mentalnoj snazi kao jednoj od važnih komponenti uspjeha.

“Ne samo tijekom utakmice, nego i izvan terena. Svi naši igrači su vrhunski profesionalci koji paze na svoj životni stil. Prehrana, san, dodatni trening…”

Otkrio je da je Marcelo Brozović u polufinalu Lige nacija protiv Nizozemske pretrčao 17.700 metara (!) i kako izgleda običan radni dan reprezentativaca.

“Ujutro imamo termin za teretanu dva sata koji nije obvezan, ali svi dolaze i rade po svojim programima. Ne mora to biti ništa intenzivno, tek toliko da popodne na pravom treningu budu najbolji mogući.”

Doktor Luka Milanović je profesor na Kineziološkom fakultetu u Zagrebu

Puno se priča o treninzima, ali nedovoljno o oporavku i – spavanju.

“Oporavak je za vrhunske sportaše bitan. San također. Naši reprezentativci spavaju oko devet sati dnevno, ali koriste i popodnevni ‘nap’ (op.a. spavanac). Neki odspavaju pola sata do 45 minuta, neki i sat vremena. To je važno oružje”, ističe Milanović.

Naglasio je i ogromnu kompetitivnost Vatrenih u svakom detalju.

“Pa, oni ne bi pustili rođenoj majci na nekoj vježbi na treningu. Na treningu nema nebitne lopte. Oni su pozitivni manijaci!”

Luka Modrić poseban je fenomen. Na pragu 38. rođendana dva puta je odigrao po 120 minuta u svega četiri dana. Kako to?

“San, prehrana, trening, stabilan obiteljski život i mentalna snaga. Kad to sve zbrojite, uz dobru genetiku, možete dugo trajati. Tu je i kontrola emocija. Ne troši se nepotrebno. Donosi dobre sitne odluke svaki dan i nakon toliko godina na vrhunskoj razini postanete ekonomični na terenu i izvan njega. Luka je sve to posložio na najvišoj razini. O njemu priča cijeli svijet.”

Foto: Hina