Kovačević tvrdi: Magistar Plenković je “sugerirao” da se potpiše sporni memorandum

Kovačević tvrdi: Magistar Plenković je “sugerirao” da se potpiše sporni memorandum

Sjednica Anitkorupcijskog vijeća, sazvana radi rasvjetljavanja afere u Ini, počela je u četvrtak u Hrvatskome saboru, ali bez premijera Andreja Plenkovića koji nije došao na javno saslušanje, na koje se odazvao samo bivši šef Janafa i Uskokov optuženik Dragan Kovačević. Osim premijera koji je ranije najavio da se neće odazvati sjednici, istu mogućnost otklonio je bivši ministar gospodarstva Tomislav Ćorić, a nije se pojavila ni bivša zamjenica predstojnika Ureda predsjednika Vlade Tena Mišetić.

Pitanje Željka Jovanovića

Iz svega što je Kovačević govorio jasno je da je zatvaranje Rafinerije štetno za Hrvatsku, rekao je Jovanović. Ako sam dobro razumio, Plenković je naredio ministru Ćoriću da se potpiše ovakav memorandum. Je li Ćoriću Plenković objasnio koji su njegovi motivi i zašto je zatražio da se to učini? Iz ovoga što ste vi rekli da je potpuno jasno da je naredbom Plenkovića zatvorena sisačka rafinerija, rekao je Jovanović i zamolio Kovačevića za komentar.

“Ovo nije vojska, sugerirano je ministru da se taj memorandum zgotovi i potpiše”, rekao je Kovačević. 11:41

Okršaj Zekanovića i Grmoje

Hrvoje Zekanović je tražio povredu Poslovnika pa je zaiskrilo između njega i Grmoje.

“Nećete me se riješiti”, rekao je Zekanović Grmoji.

“HDZ-u bi bilo najbolje da vas se riješi”, uzvratio mu je Grmoja.

“Bolje bi bilo materi i ćaći da te se riješe”, rekao je Zekanović.

“HDZ-u bi bilo najbolje da vas se riješe”, rekao je Grmoja.

“Tvom bi materi i ćaći bilo najbolje da su te se riješili”, uzvratio mu je Zekanović.

Pitanje Dalije Orešković

Saborska zastupnica Dalija Orešković najavila je da želi dati širi osvrt i na sastanak Odbora za Ustav, kao i na sjednicu Antikorupcijskog vijeća.

Cilj je utvrditi manjkavosti u upravljanju, rekla je Orešković pa Kovačeviću postavila nekoliko pitanja. “Tko je obavljao ulogu člana Skupštine? Tko je ispred resornog ministarstva eventualno bio nominiran kao član Skupštine? Jesu li o tome prethodile bilo kakve rasprave unutar tijela Janafa, koje su trebale pripremiti analize, troškove i koristi i jesu li o tome bile donesene odluke Uprave ili NO-a? Tko je inicirao sklapanje memoranduma? S obzirom da je memorandum potpisan, rekli ste da je dobar s korporativne strane, a nije dobar za nacionalne interese, imam pitanje – jeste li, ako ste već bili predsjednik Uprave, bili svjesni da se hrvatska nafta visoke kvalitete prodaje po niskoj cijeni, a prodaje po visokoj, jeste li se potrudili napraviti analizu je li financijska šteta za građane u razlici cijene nafte znatno veća od eventualne koristi za Janaf kao jednu od nacionalnih kompanija, zato što je, eto, MOL platio nadogradnju spremnika i cijevi?”, upitala je Orešković.

Ovo su sve pitanja za Inu. Ina je ta koja prodaje. Ovdje imate stratešku odluku. Cjenovna pitanja su za Inu. Oni su ti koji prodaju tu naftu. Pitanje koje se može ili ne može odgovoriti jest je li Ina spremna revidirati svoju situaciju i ponovno pokrenuti proizvodnju u Sisku ili ne. To je naša tema, rekao je Kovačević. 11:31

Pitanje Mirele Ahmetović

Spomenuli ste da su svi ministri u svim vladama na vas vršili pritisak da se napravi spojnica rafinerije Sisak prema naftovodu Janafa. Nije mi jasna ta priča, predstavljate da ste vi cijelo vrijeme to sprečavali, iako postoji indicija da ste bili zagovornik i ako ste sprečavali, žao mi je što ovaj put niste to spriječili. Što vas je spriječilo da vi donesete odluku da Janaf neće ići u to i tako zaštitili nacionalne interese? Zašto ste sudjelovali u pregovorima o memorandumu, a sami kažete da ima 10 godina povijesti memoranduma, ako se s njime niste slagali? Ono što je važno hrvatskoj javnosti, a na što izbjegava odgovoriti i Plenković i Filipović i bivši ministar Ćorić, po kojoj cijeni se nafta iz Hrvatske izvozi u Mađarsku iz razdoblja otkad je počela do danas?, upitala je SDP-ova Mirela Ahmetović.

Krenut ćemo od zadnjeg – ne znam. To nitko ne zna osim Ine, po kojoj se cijeni izvozi ta nafta. Mi naplaćujemo transport po toni, nevezano kolika je cijena. Druga stvar, za zaštitu nacionalnih interesa – tu niste u pravu. Janaf je dioničko društvo, satkano od puno dioničara, i ono nije u državnom vlasništvu. Prije svega, skrbite o dioničarima, ali imate priču da je to bio čisti komercijalni ugovor, on bi se sastojao između dva trgovačka objekta, a ovdje se umiješala Vlada. Donesen je takav memorandum, neću uopće ulaziti u to je li to koruptivno ili nije, rekao je Kovačević.

Što se reverzibilnosti tiče, mene su uvjeravali da je to tehnički nemoguće. Ako nafta ide od Omišlja, ne možete je preusmjeravati, morali biste raditi još jednu cijev. Zašto ne? Nije loše u ovakvim situacijama otvoriti Sisak, rekao je Kovačević. 11:23

Pitanja zastupnika

Nakon Kovačevićeva uvodnog obraćanja, uslijedila su pitanja članova Antikorupcijskog vijeća.

“Ako možete to staviti u vremenski okvir. Mislim da bi trebalo barem objasniti okvir ili sukus memoranduma koji spominjete”, rekao je Krešimir Planinić.

Sukus je da se napravi prespoj od Rafinerije Sisak prema Janafu i da može nafta iz skladišnih kapaciteta Ine ići u naftni tok prema Mađarskoj. Ona je popraćena elementima koji su bili zanimljivi, da će se požuriti obnova dijela naftovoda koja nije napravljena, ali sukus svega je bio kako da ta nafta uđe u naftovodni sustav, rekao je Kovačević. 11:08

Svjedoči Kovačević

Grmoja je Kovačevića zamolio da iznese svoja saznanja oko uloge premijera Plenkovića, bivšeg ministra Ćorića oko preusmjeravanja nafte Mađarskoj, što je dovelo do gašenja Rafinerije nafte Sisak. “Možete li tu svoju priču potkrijepiti određenim dokumentima?”, upitao je Grmoja.

“Nadam se da ćete mi dati da izgovorim svoje riječi, spreman sam za sva pitanja, dijelom i ona koja neće biti ugodna, pa i uvrede i provokacije. Svašta sam prošao pa me ni najveće uvrede neće pokolebati. Nisam ovdje došao kao pokajnik, došao sam ovdje, što bi rekao magistar Plenković, i radi javnosti”, rekao je Kovačević.

Uvodno se predstavio, kazavši da je doktor ekonomskih znanosti, a prije utamničenja, kako je sam rekao, bio je predsjednik Uprave Janafa.

“Što se tiče poslovanja, ono je išlo u smjeru da smo puno investirali da bi Hrvatska danas bila energetski puno bolja nego prije tih investicija. Napravili smo gotovo milijun tona skladišnog kapaciteta za vrijeme mog mandata. Napravili pravce, povezali cijeli sustav, sve je to trajalo devet godina i u jednom trenutku kad je sustav došao na svoje, onda mi je došla milicija”, rekao je Kovačević, dodavši da se na sastanak Vijeća nije došao braniti, ali da mora reći jednu rečenicu.

“Vi slušate jednu stranu, to su tužitelji, koji prenesu medijima, a vi to pročitate i donesete zaključak. Istina je malo drugačija. Tužitelj je samo jedna strana u postupku. Što se tiče odnosa Ine i Janafa Siska, najviše me ponukalo oko toga da su radnici toga istog Siska. Ja sam bio u uredu magistra Plenkovića jednom. Taj sastanak je bio pripreman na nivou ministara. Ministar je na nas vršio pritiske da mi potpišemo memorandum. Taj je pritisak vršen 10 godina, ja 10 godina to slušam”, rekao je Kovačević.

“Ja sam doslovno rekao da je to iznad mojih shvaćanja korporativnog upravljanja”, rekao je Kovačević, pa dodao da se oko još jedne strane mora ograditi.

“Što se tiče Janafa, ja bih sutra potpisao taj ugovor. To je najbolji korporativni ugovor. Mi smo zaradili na tome i kad kažu da sam ja dalje potpisivao, da”, rekao je Kovačević.

Opisao sastanak s Plenkovićem, Ćorićem, Mišetić…

Taj memorandum je političko pitanje, on je politički papir. Ina i Janaf su se mogli dogovoriti, međutim, čim je ministarstvo potpisnik tog memoranduma, ono je dobilo političko svojstvo. Ni ministar Ćorić nije bio za da potpiše. Dva-tri puta je taj ugovor dolazio do nas, bez ikoga iz ministarstva. Svi su odugovlačili s potpisom, jer su imali osjećaj da to nije dobro. A nije dobro da milijun tona izvezete svoga resursa u drugu državu i vraćate derivate 3-4 puta skuplje, rekao je Kovačević.

Na tom sastanku je bilo šest ljudi. Za stolom su sjedili magistar Plenković, Ćorić, ja, dva savjetnika magistra Plenkovića za pravna pitanja, jedan za energetiku Ine i zamjenica predstojnica Ureda, Tena Mišetić. Ona je sjedila za glavnim stolom, a mi za okruglim stolom. Ja sam pozvan na konzultacije da kažem što mislim o tome. Ja sam rekao da to nije dobro za energetsku sigurnost, nacionalnu sigurnost Hrvatske, da što se tiče korporativnog dijela za Janaf, da je to jako dobro, ali da mislim da su energetski nacionalni interesi iznad korporativnih interesa društva. Doktor Ćorić je, onako, i hoće i neće, a ja sam rekao da taj memorandum u tom obliku ne mogu potpisati. Magistar Plenković je doktoru Ćoriću rekao da taj memorandum ide. Sastanak je protekao u dosta tmurnoj atmosferi, rekao je Kovačević.

Kovačević je dodao da na sastanke u Inu nije išao, ali da je memorandum potpisan.

“Cijela bit toga je potpisivanje memoranduma. Nitko nije rekao zatvori Rafineriju Sisak, ali kad se potpisalo, tog je trenutka Rafinerija Sisak bila zatvorena”, rekao je Kovačević.

“Kad smo potpisali, ja sam rekao uzmi sve što možeš, Mađari su sve plaćali”, rekao je Kovačević. 11:04

Burno na početku

Nikola Grmoja otvorio je sjednicu, a odmah se za riječ javio Zekanović.

“Prvo na sjednici predsjednik Vijeća utvrđuje postoji li potreban broj članova Vijeća”, rekao je Zekanović.

“Ima kvoruma”, rekao mu je mostov Nikola Grmoja.

“Nema kvoruma!”, nastavio je Zekanović i zamolio Grmoju da prebroji sve članove.

“Nažalost, nemate oči na potiljku”, rekao je Grmoja nakon što je prebrojao članove i utvrdio da kvorum postoji. 11:01

Dragan Kovačević stigao na sjednicu

“Ja sam došao ovdje kao stručnjak da kažem par riječi. Ne dajem izjave, sve ću reći na Vijeću”, rekao je Kovačević novinarima.

Foto: Hina