Krunoslav Capak priznao: Imamo višak starog cjepiva koje nam više ne treba

Krunoslav Capak priznao: Imamo višak starog cjepiva koje nam više ne treba

Ministar zdravstva Vili Beroš poručio je povodom Svjetskog tjedna imunizacije, koji se ove godine obilježava na temu Dug život svima!, da se kroz dugu povijest i pandemije cijepljenje pokazalo kao najučinkovitija metoda prevencije zaraznih bolesti.

– Vrijednost cijepljenja se ne mjeri samo u danim dozama, već broji milijarde spašenih života. Cjepiva nam omogućuju proživljavanje važnih životnih trenutaka poput prvih koraka, pobjedničkog gola, profesionalnog priznanja, solidarnosti prema drugima, istaknuo je resorno ministar Vili Beroš na obilježavanju Tjedna u Školi Narodnog zdravlja Andrija Štampar, javlja HRT.

“Ministarstvo zdravstva i HZJZ, uz podršku Vlade postigli su da Hrvatska bude dobar primjer besplatne dostupnosti velikog broja cjepiva građanima, od pedijatrijske dobi preko tinejdžerskih godina pa sve do duge, zdrave starosti”, rekao je Beroš, a navodi se u priopćenju.

Po njegovim riječima, post-pandemijsko razdoblje otvorilo je dodatni prostor za jačanje i vraćanje u fokus preventivnih aktivnosti koje su ujedno i važan segment predstojećih reformskih mjera s pacijentom u središtu zdravstvenog sustava.

Ravnatelj HZJZ-a Krunoslav Capak podsjetio je da su starije osobe ili osobe s kroničnim bolestima naročito podložne tegobama prouzročenima zaraznim bolestima, 30% stanovništva u EU ili je starije od 60 godina ili ima zdravstveno stanje koje se povezuje s rizikom od komplikacija COVID-19 i drugih zaraznih bolesti.

– Imamo i to novo oružje, novovarijantno cjepivo koje na žalost još uvijek nije dostupno iako je bilo obećano početkom godine. Bliži se i sredina godine, još nam nije dostupno,  a pitanje i kada će biti.  Intenzivno radimo na tome da se taj problem podigne na razinu EK koje je i pregovarala sa farmaceutskom industrijom oko toga, pa da se proba za razinu Europe naći neko rješenje. Sve europske države imaju višak cjepiva i ovo staro varijantno cjepivo više im ne treba, kazao je.

Predsjednica udruge Jedra oboljelih od dišnih bolesti Sandra Karabatić naglasila je da su osobe s bolestima dišnog sustava izloženije riziku od tegoba prouzročenih bolestima koje se mogu spriječiti cijepljenjem pa je važno razgovarati sa svojim liječnikom o prevenciji i cjeloživotnoj imunizaciji.

Savjetnica ministra zdravstva Maja Cvetojević drži zabrinjavajućim podatke prema kojima čak 13% roditelja ne želi cijepiti djecu nijednim cjepivom, samo 20% roditelja cijepilo bi djecu protiv COVID-19, a njih 30% nije sigurno bi li cijepilo djecu propisanim cjepivima.