Kupa narasla kao nikada u posljednjih 55 godina: Hoće li Karlovac spasiti “box-barijere

Kupa narasla kao nikada u posljednjih 55 godina: Hoće li Karlovac spasiti “box-barijere

Generalni direktor Hrvatskih voda Zoran Đuroković izjavio je u subotu navečer za N1 da je Kupa dosegla rekordne razine vodostaja kakve nisu viđene 55 godina, od 1966.

“U 21 sat proglasit ćemo izvanredne mjere obrane od poplave na Kupi u Karlovcu. Prema procjenama, vodostaj će do iza ponoći rasti na 770/775 centimetara”, rekao je Đuroković.

Novi sustav obrane se, tvrdi Đuroković, pokazao prilično dobar. Kad se ne može dovesti pijesak za punjenje, tu su box-barijere, i to sve u suradnji s Ravnateljstvom za robne rezerve, objašnjava.

“Vrhunac vodnog vala trebao bi biti ove noći, uzvodno od Karlovca je mali sekundarni val, ali sve bi trebalo biti u redu. Tlo je bilo suho, to je puno pomoglo”, rekao je Đuroković.

Stožer Civilne zaštite Karlovačke županije u subotu je navečer s predstavnicima općina i gradova zahvaćenih problemom visokih voda Kupe i Dobre održao tiskovnu konferenciju s koje su poručili građanstvu da se “veći problemi od dosadašnjih više ne očekuju”. 

Kupa u Karlovcu je u 20 sati mjerila 749 cm, što je samo jedan centimetar niže od razine kada se proglašavaju “izvanredne mjere obrane od poplave”.

Županica Martina Furdek Hajdin rekla je da se u idućih nekoliko sati očekuje vrhunac vodnog vala u Karlovcu, a koji ne bi trebao biti puno iznad 750, tek koji centimetar više, te se ne očekuju veći problemi. A probleme imaju gradovi Karlovac, Ozalj i Ogulin, te općine Kamanje i Žakanje, s tim da je najteže je stanje u Ozlju.

Kako je rekla članica Stožera gradonačelnica Ozlja Lidija Bošnjak, tridesetak vatrogasaca pruža pomoć građanima koji su cestovno potpuno odsječeni od ostatka grada, a to su sela Trg, Levkušje, dio Donjeg Pokupja i Zorkovac na Kupi. Tamo je osam poplavljenih kuća, a u još desetak kuća su poplavljeni podrumski i garažni prostori.

Ozaljski most na Kupi prema Hidrocentrali nije zatvoren, smatra se da je siguran, iako su naplavine “ogromne”, jer su statičari procijenili da će sve biti u redu i da s uklanjanjem naplavina treba pričekatid dok se Kupa ne smiri, rekla je gradonačelnica Bošnjak i naglasila da je karlovačka Ispostava Hrvatskih voda već obećala pomoć u čišćenju Kupe uz most.

Voda za piće je u redu, a povremeni i česti su nestanci električne energije zbog jučerašnjeg jakog nevremena, koje je posebno zahvatilo Jaškovo, Slapno i Vrhovac, također dijelove Grada Ozlja.

U Ogulinu se rješava problem izlijevanja Dobre na prometnice i obrana osam kuća, u Karlovcu su se obranile neke prometnice od izlijevanja Kupe, a za promet su zatvorene samo dvije lokalne ceste, na Gradcu i na Brodarcima.

Načelnica Stožera Civilne zaštite Ivana Fočić izrazila je zadovoljstvo što glavne prometnice nisu poplavljene, da vatrogasci uspješno interveniraju za obranu dviju lokacija u kojoj su ugrožene obiteljske kuće, ali je Karlovčane pozvala na iznimni oprez u zonama rekonstrukcije vrelovoda Toplane, jer su iskopi puni vode.

Županica Furdek Hajdin je podsjetila da je dio sustava obrane od poplava završen, a da su se na ugroženom djelu u Koritinji i na Brodarcima učinkovitima pokazale “interventne protupoplavne barijere” punjene vodom.