Poznata zviždačica podnijela kaznenu prijavu protiv Plenkovića i njegove Vlade: Preko veze smjenjivali direktore u Ini

Poznata zviždačica podnijela kaznenu prijavu protiv Plenkovića i njegove Vlade: Preko veze smjenjivali direktore u Ini

Maja Đerek je u ime Udruge zviždača podnijela kaznenu prijavu protiv premijera Andreja Plenkovića i Vlade zbog načina smjene operativnih direktora u Ini prošle godine.

“Riječ je o smjeni devet operativnih direktora koje je Vlada dogovorila direktno s MOL-om. To je zoom konferencija u kojoj član Nadzornog odbora Ine i čovjek u visokom menadžmentu MOL-a, gospodin Sabo, dogovori da su smjene dogovorene direktno s Vladom RH. Zaobišli su Zakon o trgovačkim društvima i interne akte Ine”, kaže Đerek za RTL.

Đerek: Sigurno će ići i druge kaznene prijave

U nadležnosti Uprave Ine su, prema Zakonu o trgovačkim društvima i internim aktima tvrtke, postavljanje i smjena operativnih direktora, javlja N1.

“Gospodin Škugor ne da nije bio među tih 9 direktora nego je napredovao i postao član Nadzornog odbora Plinare Istočne Slavonije. Sigurno će ići i druge kaznene prijave”, navodi zviždačica Đerek.

Novotny: Postoje dvojbe kako će se rješavati pitanje otpremnine

Jučer su nakon afere u Ini vezane za plin, mađarski članovi Uprave Ine, nakon šefa Uprave, dali ostavku. Oni su podnijeli ostavke usprkos tome što naglašavaju da nisu ni na koji način upleteni u nezakonite radnje. Hrvatski predstavnici još nisu dali ostavke.

“Izbor članova Uprave je hrvatska diskrecija. U svakom trenutku Vlada ili od nje ovlaštena osoba kao predstavnik vlasnika može reći da ti idu i dolaze novi. Ukoliko ne znam što nije na stvari, mađarski suvlasnik će na to pristati. Ti ljudi snosi odgovornost, dogodilo im se pod nosom nešto što im se nije smjelo dogoditi”, rekao je predsjednik Zoran Milanović.

Premijer je poručio da cijela Uprava treba podnijeti ostavke. “Mi idemo na to da treba odgovarati cijela uprava u potpunosti”, rekao je Plenković. No, ako hrvatska strana podnese ostavke, onda će ostati bez otpremnine.

“Nije uobičajeno da u državnim poduzećima gdje političari postavljaju menadžere da oni imaju bilo kakve otpremnine. U slučaju gdje postoji mješovito vlasništvo između privatne korporacije kao što je MOL i Vlade, tu imamo dvojbi na koji način će se rješavati pitanje otpremnine”, rekao je za RTL ekonomski analitičar Damir Novotny.

Ako do sastanka Nadzornog odbora hrvatski članovi Uprave sami ne podnesu ostavke, u srijedu bi, prema odluci vlade, trebali biti smijenjeni.