Lauc piše o povezanosti Ursule von der Leyen s farmaceutskim lobijem: Evo kolika je Pfizerova profitna stopa

Lauc piše o povezanosti Ursule von der Leyen s farmaceutskim lobijem: Evo kolika je Pfizerova profitna stopa

Gordan Lauc piše o Pfizerovoj profitnoj stopi i povezanosti predsjednice Europske komisije s farmaceutskom industrijom.

“Antivakseri su do nedavno bili vrlo mala skupina ljudi koji su se agresivno protivili programima cijepljenja djece. Prema novoj definiciji, čini se da su sada antivakseri i svi oni koji se ne slažu da treba sve doslovno prisiliti da uzmu kvartalnu pretplatu za jedno cjepivo…

EK je i u naše ime potpisala ugovor kojim je naručila cca 11 doza cjepiva za svakoga u EU (i u Hrvatskoj) u sljedeće dvije godine. To ćemo morati platiti cca 100 milijardi eura, od čega će hrvatski dio biti oko jedne milijarde… Avione o kojima odlučujemo više o deset godina platit ćemo isto toliko, no u četiri godine.

Cjepivo ćemo sljedeće dvije godine plaćati dvostruko više od aviona, a da nas nitko nije niti pitao želimo li to, ili bismo možda s tom milijardom eura mogli učiniti i nešto pametnije… Prema procjeni koji su objavili u UK, profitna marža za cjepivo je oko 95% prodajne cijene… Ako je trošak i duplo veći od te procjene, onda je oko 90% tog iznosa profit koji većinski ide Pfizeru.

Baš me zanima koji dio tog novca će na kraju završiti u tvrtki Orgenesis Inc. koja se bavi razvojem cjepiva za SARS-CoV.2, a u kojoj je suprug predsjednice EK medicinski direktor od prosinca prošle godine”, ističe Lauc.

Na Wikipediji se može pronaći informacija da je Heiko von der Leyen medicinski direktor američke biotehnološke tvrtke Orgenesis koja je specijalizirana za stanične i genske terapije.

Foto: Hina