Lauc se ponovno suprotstavlja Capaku: Prebolijevanje korone daje bolji imunitet od cijepljenja

Lauc se ponovno suprotstavlja Capaku: Prebolijevanje korone daje bolji imunitet od cijepljenja

Znanstvenik Gordan Lauc tvrdi da prebolijevanje koronavirusa štiti još bolje od cijepljenja i da ne treba građane plašiti novim sojevima. Njegovu objavu prenosimo u cijelosti.

“Cjepiva učinkovito štite protiv svih poznatih varijanti SARS-CoV-2 virusa. Prebolijevanje štiti i bolje od cijepljenja (čak i kad je bilo asimptomatsko). Bezrazložno plašiti ljude s novim sojevima je jako ružno (i nisu sojevi, već virusne varijante – to je niža kategorija od soja). I to ne tvrdim ja, već Eric Topol, direktor Scripps Instituta.Pandemija je gotova, kako u Americi i UK, tako i kod nas (i najvećem dijelu Europe, tj. tamo gdje je zbroj oporavljenih i cijepljenih preko cca 70%). Pripadnici rizičnih skupina koji još uvijek nisu cijepljeni i dalje trebaju biti oprezni i paziti da se ne zaraze, no restrikcije koje su sada na snazi treba brzo ukinuti”, ističe Gordan Lauc.

Podsjetimo, prije nekoliko dana je Ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo Krunoslav Capak izjavio ‘ da je dopunjena preporuka o cijepljenju, po kojoj se osobe koje su preboljele covid-19 trebaju cijepiti samo s jednom dozom.

“Svi koji su preboljeli bolest dobit će jednu dozu cjepiva, to je službena odluka. Podaci o trajanju imuniteta nakon bolesti govore da je to 3-6 mjeseci, a mi smatramo da je taj imunitet u 6 mjeseci dovoljan”, istaknuo je Capak.