Lauc tvrdi: Ni Plenkovićeva Vlada više ne vjeruje u “mjere” koje provodi

Lauc tvrdi: Ni Plenkovićeva Vlada više ne vjeruje u “mjere” koje provodi

Gordan Lauc piše o tome kako je nemoguće zaustaviti širenje virusa kad se on jednom proširi. Ističe da Plenkovićeva Vlada ima razne mjere samo zato što traži izlaznu PR strategiju, a ne zato što misle da te mjere nečemu služe”, ističe Lauc.

“Koronaviruse SARS-CoV-1 i MERS uspješno smo eliminirali zero-covid strategijom. To je najbolja strategija u ranoj fazi, no kada se virus jednom proširi postaje nemoguća i naprosto treba promijeniti strategiju.

Temeljni problem zero-covid pristupa je da nema izlaznu strategiju. Sada kada većina svijeta izlazi iz pandemije i ukida mjere, zero-covid utvrde poput Novog Zelanda i Hong Konga su tek na početku problema i hvata ih panika…Najgore je što im ne prijeti realna opasnost.

Cijepili su velik dio starih i rizičnih, omicron je puno blaži i da puste virus da se proširi imali bi možda jednu nešto goru sezonu respiratornih bolesti. Međutim nakon što dvije godine plašite ljude i prikazujete se kao spasitelji koji nametanjem „mjera“ i kažnjavanjem onih koji ih ne poštuju brinete za zdravlje ljudi, ne možete samo „promijeniti ploču“ i reći da je ovo samo jedan od puno virusa koji napadaju ljude…

Taj problem nažalost muči brojne vlade. I mi još uvijek imamo razne „mjere“ samo zato što naša Vlada traži izlaznu PR strategiju, a ne zato što misle da te mjere nečemu služe”, ističe Lauc.