Bahati Trudeau spreman poslati vojsku na Konvoj slobode: Ima potporu i američkog predsjednika Joea Bidena?

Bahati Trudeau spreman poslati vojsku na Konvoj slobode: Ima potporu i američkog predsjednika Joea Bidena?

Prosvjednici koji se protive epidemiološkim ograničenjima i dalje zauzimaju vitalni kanadsko-američki trgovački koridor i nakon što je u petak stupila na snagu zabrana blokade prometnice koja je poremetila autoindustriju Sjeverne Amerike.

Premijer Justin Trudeau obećao je predsjedniku Joeu Bidenu brzu akciju za okončanje krize, a ranije u petak kanadski sudac naredio je prekid petodnevne blokade mosta Ambassador, najprometnijeg kopnenog graničnog prijelaza u Sjevernoj Americi.

Kanadski premijer Trudeau kaže da je i vojna akcija “na stolu”, javlja Daily Mail.

Sudska odluka stupila je na snagu u petak u 19 sati po lokalnom vremenu, ali više od dva sata nakon toga, oko 200 prosvjednika, uključujući djecu, okupilo se oko ulaza na most, mašući kanadskim zastavama, dok su ostali priredili vatromet.

Policija, koja se počela okupljati na parkiralištu nekoliko blokova dalje od prosvjednika, dijeli letke u kojima se navode kazne – do godinu dana zatvora i 100.000 dolara novčane globe.

Blokada mosta Ambassador stajala je kanadsku automobilsku industriju stotine milijuna dolara, tvrdi udruga proizvođača automobilskih dijelova u podnesku sudu od 10. veljače.

Oko 40.000 ljudi svakodnevno je prolazilo tim mostom i prevožena je roba u vrijednosti 323 milijuna američkih dolara.

Premijer kanadske savezne države Ontario Doug Ford proglasio je u petak  izvanredno stanje zbog već dva tjedna dugih prosvjeda protiv epidemioloških ograničenja.

Zauzevši pristupne ceste koje vode do mosta u petak, prosvjednici prkose sudskoj odluci i malo je znakova da će se povući, navodi Reuters.

“Kanada bi trebala biti slobodna zemlja”, rekla je Liz Vallee, prosvjednica iz Chathama u Ontariju. “Kada je ta sloboda ugrožena, moramo ustati”, istaknula je.

Kanadski pokret prozvan u početku “konvoj slobode” bio je isprva usmjeren protiv odluke po kojoj se vozači kamiona moraju cijepiti ako žele prijeći granicu s SAD-om.

No ubrzo se prometnuo u prosvjede protiv epidemioloških mjera i protiv vlade, a inspirirao je i stanovnike Novog Zelanda. Slična akcija počela je i u Francuskoj gdje je u Parizu policija proglasila zabranu prosvjeda zbog “opasnosti remećenja javnog reda”.