Lauc upozorava na enormne prihode od testiranja: Capak i Kolarić “plivaju” u novcu

Lauc upozorava na enormne prihode od  testiranja: Capak i Kolarić “plivaju” u novcu

Gordan Lauc piše o enormnim prihodima koje u pandemiji ostvaruje Hrvatski zavod za javno zdravstvo kojeg vodi Krunoslav Capak.

“Primjerice Hrvatski zavod za javno zdravstvo je u 2018. godini ostvario oko 167 milijuna kuna prihoda, no troškovi su bili nešto veći pa je konačni minus bio oko 1,5 milijuna. U 2019. godini zaradili su oko 188 milijuna, no opet su trošili više i završili s gubitkom od skoro 4 milijuna kuna.

Onda je počela pandemija, a ravnatelj HZJZ kao član stožera dobio je značajan utjecaj na funkcioniranje države. Prve pandemijske godine HZJZ je zaradio skoro dvostruko više nego 2018. godine (tj. 318,6 milijuna kuna) od čega nisu uspjeli potrošiti 72,9 milijuna kuna koji su im ostali nepotrošeni na računu. Dakle od pandemije su u 2020. godini zaradili oko 130 milijuna kuna, od čega više od polovine uz sav trud da ih potroše nisu uspjeli potrošiti (dakle sve usluge su nam naplatili najmanje dvostruko više nego što su trebali).

U 2021. godini su bili još puno učinkovitiji i zaradili su milijardu i 35 milijuna kuna. Doduše tu je velik dio bio prihod od cjepiva na kojem vjerojatno nisu imali veliku profitnu maržu, no i uvježbali su se u trošenju pa im je ostalo “svega” 38,9 milijuna kuna profita… Svi ovi brojevi su javno dostupni na https://www.hzjz.hr/financijski-planovi-izvjesca/

Neki ljudi misle da nije problem što državne firme ostvaruju profit na pandemiji, no tu jako griješe. Taj novac je uzet svima nama i dan je na raspolaganje ravnateljima tih institucija koji onda s njime slobodno raspolažu. Ako su ravnatelji tih institucija sudjelovali u donošenju odluka kojima su novac usmjerili svojim institucijama, bili su u otvorenom sukobu interesa što je nedopustivo”, ističe Lauc koji piše i o višku prihoda koje ostvaruje Andrija Štampar kojeg vodi SDP-ovac Branko Kolarić.

“Nastavno na moj prethodni post o prihodima HZJZ u pandemiji, evo još jednog kapitalca: Nastavni zavod za javno zdravstvo Andrija Štampar, čiji je ravnatelj član znanstvenog savjeta Vlade za covid, aktivni političar i jedan od eksponiranijih zagovaratelja raznih „mjera“.U pandemiji su se prihodi “Štampara” s 80-90 milijuna kuna godišnje u predpandemijskim godinama porasli na 204 milijuna u 2020., a 245 milijuna u 2021. godini.

Netko će reći, pa puno su radili u pandemiji i imali su jako važnu ulogu…Postoji samo jedan „problemčić“. Zbog pandemije su završili s viškom prihoda od 49 milijuna kuna u 2020. godini i 52 milijuna kuna u 2021. godini. Dakle oko polovina prihoda od PCR testova ostala im je kao čisti profit, čak i nakon što su potrošili sve što su mogli zakonito potrošiti (računala, mobiteli, automobili, putovanja, skupi ručkovi i sl.) – to su službeni podaci koji su dostupni ovdje https://stampar.hr/hr/izvjestaji-o-poslovanju

Kada njihov ravnatelj ne bi bio eksponirana osoba u nametanju „mjera“, mogli bismo reći da se radi o legitimnom profitu. Budući da je njihov ravnatelj osoba koja je aktivno stvarala uvjete da firma koju vodi zaradi tolike milijune s kojima on sada može raspolagati, sumnja da se radi o nekom obliku protuzakonitih radnji je vrlo velika…

Srećom postoji rješenje, novi ravnatelj se može ispričati na previsokim cijenama usluga koje su nam naplaćivali u posljednjih dvije godine i sav taj višak prihoda od stotinjak milijuna kuna vratiti vlasniku (Gradu Zagrebu) i tako značajno pomoći gradu koji je u vrlo teškoj situacij”, zaključuje Lauc.

Foto>: Hina