Legendarni sportski novinar otkrio da se bori s teškom bolešću: Imao je tri teške operacije i bio na rubu života

Legendarni sportski novinar otkrio da se bori s teškom bolešću: Imao je tri teške operacije i bio na rubu života

Rođen je prvog dana 1946., proputovao svijet više puta, bio glas s kojim smo slavili i tugovali, jedan od one zlatne generacije sportskih novinara koji su postavljali kriterije promocije i praćenja sporta.

Riječ je o legendarnom komentatoru Boži Sušecu (77) koji je dugo godina komentirao najveće sportske događaje. Međutim, u HRT-ovoj emisiji “Zlatna liga” otkrio je da se bori s teškom bolešću.

– Devet mjeseci. Jedna trudnoća – kazao je Sušec na konstataciju voditeljice Ljiljane Sauche da ga dugo nije bilo ispred kamera, javlja Večernji list.

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI: Suverenist traži slanje vojske na hrvatske granice: Moramo zaustaviti ilegalne migracije. Pa vidite u što se pretvorila Švedska

– Razlog je jedna ozbiljna boleština s kojom sam se borio. Pobjeđujem je. Blizu sam konačnoj pobjedi. Ali sad sam dovoljno dobro da bi se mogao obratiti i nadam se biti dobar partner Ljiljani – otkrio je Sušec teško govoreći.

Sušec je u nedavnom intervjuu za Večernji list ispričao da je imao tri teške operacije, da je bio na rubu života, no da se oporavio.

Božo Sušec je rođen 1. siječnja 1946. godine u Meljinama kod Boke Kotorske; malom mjestu u sastavu općine Herceg Novi u Crnoj Gori. Potječe iz liječničke obitelji pa je tako i mjesto njegovog rođenja odredila očeva profesija. Naime, otac Đuro, koji je bio ugledni zagrebački ortoped, bio je oženjen za Božinu majku Didinu, profesoricu francuskog i engleskog jezika, inače rođenu u Bugarskoj. Đuro i Didina su se upoznali u ratnoj mornaričkoj bolnici u Varni gdje je Đuro tada radio. Odmah nakon rata Đuro i Didina su se nastanili u Meljinama u blizini Boke kotorske gdje je Đuro dobio posao. Božino djetinjstvo obilježile su selidbe tako je s obitelji iz rodnog mjesta prvo preselio u Zagreb, gdje su dobili stan u Novoj Vesi da bi 1956. preselili u Skoplje, gdje je otac, koji je bio liječnik i sveučilišni profesor, dobio posao. O ugledu Đure Sušeca u području ortopedije govori i to da je po njemu nazvan i veliki rehabilitacijski centar u Makedoniji.

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI: Veliki poraz gradonačelnika Tomaševića: Nije prošao njegov kontroverzni prijedlog o najmu gradskih stanova

Nakon potresa 1963., unatoč roditeljskom protivljenju, vratio se u Zagreb da bi završio četvrti razred srednje škole u Križanićevoj gimnaziji. Potom je upisao Fakultet političkih znanosti za koje vrijeme je živio u studentskom domu Ivan Meštrović na Trgu žrtava fašizma. U to vrijeme na spomenutom fakultetu nije postojao smijer novinarstva, ali fakultet je bio usmjeren prema tom području. Jedan od profesora na fakultetu bio mu je i pokojni predsjednik Republike Hrvatske dr. Franjo Tuđman koji je na tom fakultetu bio izvanredni profesor od 1963. do 1967. godine.

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI: Odvjetnik “plakao” kod Ilije Jandrića: Pa mi hajdukovci imamo PTSP zbog lošeg suđenja


Božo je od ranih godina pokazivao sklonost prama novinarstvu, a jedina dvojba koju je imao, bila je koje područje odabrati. Naime, dvoumio se između sporta i vanjske politike. Godine 1968. bio je jedan od osmero dobitnika stipendije koju je dodijelila TV Zagreb, gdje se nakon završenog studija i zaposlio. U početcima svoga rada bavio se gradskim temama poput komunalne politike. Godine 1972. prešao je u Sportski program i na prijenosu utakmica radio kao asistent Mladena Delića, a potom i kao samostalni komentator. Kroz svoju karijeru pratio je 16 olimpijada (od 1976. do 2008., sve zimske i ljetne Olimpijske igre), a specijalizirao se za atletiku, nogomet, rukomet i skijaško trčanje.

Foto: Hina