Legendarni Vatreni: Argentina igra prljavo, na rubu incidenta i previše ovise o Messiju

Legendarni Vatreni: Argentina igra prljavo, na rubu incidenta i previše ovise o Messiju

Darijo Šimić, vlasnik bronce iz 1998. godine većinu svjetskog prvenstva proveo je u Dohi koja ga je očarala.Na svojoj koži je osjetio polufinale SP-a 1998. godine u Frnacuskoj. Nakon toga dugo je bio u reprezentaciji, jedan od onih koji su ušli u klub 100. Kao uostalom i svi jednostavno je presretan s onim što se dogodilo u petak u Kataru.

“Došao sam u Zagreb na nekoliko dana, a putujem na polufinale i finale. Supruga i ja ćemo uživati u završnici turnira, a evo i naši dečki su nas počastili novom dozom stresa, ali još veće sreće” – počeo je u dahu Dario Šimić.

Odmah u glavu – da li je ovo najveća pobjeda u povijesti Vatrenih?

“Da, ovo je antologijska utakmica prema svim parametrima. Znate, kada smo 1998. godine osvojili broncu, kada se sve sleglo mi smo tada mislili da će se teško ponoviti jedna takva generacija. A pogledajte Dalićevu Hrvatsku, pa to je nešto na što će naše generacije i generacije biti ponosne.

Što je presudilo da se ponovno nalazimo u polufinalu?

“Prije svega kvaliteta. moramo krenuti od fundamentalnih stvari. Možemo pričati da nismo normalni, da smo mentalno jaki, ali mi imamo igrače koji su igrali i igraju u najvećim klubovima svijeta. Imamo potrebnu klasu da se uvijek možemo ubrojiti u sedam, osam najvećih momčadi koje igraju nogomet.”

A sreća?

“A tko to smije ignorirati. Sjetite se Turske i Beča. Kakva nepravda, a bio si bolji. S vremenom se kotač okreneš, ode na tvoju stranu. Klasa, vjera, a onda sreća, tako bih ja to poredao u našem slučaju.”

Argentina, Messi, velika težnja da osvoji to i da dođe do Maradoninog statusa?

“Da, ali ja mislim da su oni u strahu, a ne mi. Argentina je slabija od Brazila, igrat će tvrdo, prljavo, na rubu incidenta. Takvi su, drukčiji od Brazila. Gledao sam ih dva puta i oni meni nisu ostavili dojam nepobjedivosti. Ranjivi su, a i dalje mislim da ipak previše ovise o Messiju. A budimo posve iskreni Leo nije u svom nogometnom zenitu, nije više na razini najboljeg svjetskog igrača na kojoj je bio godinama. Uz to i pritisak koji nosi na svojim leđima veći je od bilo čijeg na kugli zemaljskoj.”

Možemo li do finala?

“Već smo pokazali da možemo. Ali ovdje bih stao na loptu. Odmor, mir, dobra priprema, dobra taktika pa ćemo sve vidjeti u utorak navečer.”

Kakvo je SP, kako je organizirano?

“Mislim da će se ovo teško nadmašiti. Osam stadiona na tako malom prostoru, svi veličanstveni.Logistika jako dobra, nema nereda, nema problema. Sve je nekako drukčije nego prije” – zaključio je Dario Šimić.

Foto: Hina