Večernji list: Predsjednica Europske komisije dolazi u Zagreb da bi izrazila zahvalnost Andreju Plenkoviću

Večernji list: Predsjednica Europske komisije dolazi u Zagreb da bi izrazila zahvalnost Andreju Plenkoviću

Nova predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen posjetit će u utorak Hrvatsku, “najmlađu i snažno proeuropsku zemlju članicu”, potvrdio je u četvrtak njezin glasnogovornik Jens Flosdorff, prenosi N1.

Detalji dolaska Ursule von der Leyen još se dogovaraju, no teme razgovora s hrvatskim premijerom Andrejem Plenkovićem ticat će se onih uobičajenih s hrvatske agende prioriteta – ulazak u šengenski prostor, jer se završna evaluacija spremnosti Hrvatske očekuje u jesen, potom ulazak Hrvatske u eurozonu, sigurnost i razgovori o formiranju nove komisije i kandidata koje nacionalne vlade trebaju predložiti s rokom od 26. kolovoza, kao i razgovori o prioritetima i predsjedanju Hrvatske Europskom unijom početkom sljedeće godine te o višegodišnjem financijskom okviru, objavio je Večernji list u srijedu.

No, dodaju da je dublji razlog dolaska, a to je natuknuo i glasnogovornik nove šefice Komisije – i “pokazivanje zahvalnosti”.

Prema navodima Večernjeg lista, Hrvatski premijer bio je jedan od dva pregovarača Europske pučke stranke, koji je, nakon što je postalo jasno da je sustav glavnih kandidata (spitzenkandidata) propao, inzistirao da čelno mjesto komisije ide pučanima kao relativnim pobjednicama izbora. Tada se navodno suprotstavio osovini Angela Merkel – Emmanuel Macron, koja je u Japanu dogovorila plan kojim bi na čelu Komisije bio socijalist Frans Timmermans.

Međutim, teško je vjerovati da Angela Merkel nije zadovoljna novom predsjednicom komisije. Ursula von der Leyen je u vladi Angele Merkel vodila više ministarstava, i uvijek je stajala uz kancelarkine odluke, čak i uz one najnepopularnije, poput politike prema migrantima.

Foto: Clemens Bilan/Epa