Liječnici žestoko napali Kim Jong-Una Vilija Beroša: Neka skupi hrabrosti i potpiše se ispod pamfleta

Liječnici žestoko napali Kim Jong-Una  Vilija Beroša: Neka skupi hrabrosti i potpiše se ispod pamfleta

Koordinacija hrvatske obiteljske medicine (KoHOM) Primorsko-goranske županije ocijenila je u srijedu da se Ministarstvo zdravstva poslužilo manipulacijama kako bi diskreditiralo udrugu i njezinu predsjednicu Natašu Ban Toskić jer ukazuju na fijasko zdravstvene administracije u vođenju covid krize, prenosi N1.

U nastavku donosimo priopćenje koje potpisuje predsjednik podružnice KoHoMa za PGŽ, Leonardo Bressan.

“Izabrani liječnici obiteljske medicine s područja Primorsko-goranske županije, potaknuti jučerašnjim bezobraznim napadom na osobni i profesionalni integritet naše kolegice dr Nataše Ban-Toskić najnovijim pamfletom Ministarstva zdravstva Republike Hrvatske osjećamo potrebu obratiti se hrvatskoj javnosti kako slijedi:

Primorsko-goranske županije, najoštrije osuđujemonačin obračuna pisaca tog tzv. “priopćenja” te njegov sadržaj i intonaciju teksta, obzirom da se radi o manipulaciji poluinformacijama, lažima i poluistinama.

Takvim pamfletom iz kuhinje Ministarstva zdravstva izrečena je osobna i pojedinačna uvreda svakom pojedinom liječniku opće/obiteljske medicine u Republici Hrvatskoj. Liječnici opće/obiteljske medicine s područja Primorsko-goranske županije, od kojih je preko 75% učlanjeno upravo u Koordinaciju Hrvatske Obiteljske Medicine, izražavaju veliku zabrinutost smjerom kojim se zdravstvena politika u Hrvatskoj zaputila.

Stoga pozivamo pisce takvog pamfleta da se odreknu svojih sjevernokorejskih idola, pozivamo ih da izađu iz ormara i skupe hrabrost te se potpišu imenom i prezimenom ispod takvih tekstova, jer su odgovorni za tisuće smrti koje su uzrokovali svojim neradom i nečinjenjem tijekom ove epidemije uzrokovane SARS-CoV-2 virusom.

Na kraju, što se tiče krilatice ‘generala’ i ‘vojske’, podsjećamo odgovorne u zdravstvenoj administraciji da su na optuženičke klupe na velikom suđenju u Nurbergu nakon 2.svjetskog rata osvanuli upravo – generali”.

Ministarstvo zdravstva odgovorilo je na tvrdnje Nataše Ban Toskić, predsjednice KoHOM-a i zaposlenice Doma zdravlja Zagreb – Centar.

Njihov odgovor prenosimo u cijelosti:

“Iako nije uobičajeno da Ministarstvo zdravstva daje priopćenje vezano uz aktivnosti pojedinaca u sustavu zdravstva, poluinformacije i dezinformacije koje sustavno iznosi predsjednica KoHOM-a i zaposlenica Doma zdravlja Zagreb – Centar dr. Nataša Ban Toskić, dovele su nas u situaciju da, u cilju istinitog informiranja javnosti, priopćimo činjenice.

Svjesni da pridonosimo davanju nezasluženog javnog značaja spomenutoj liječnici obiteljske medicine, prioritet nam je zaštita tisuća liječnika, pa tako i obiteljske medicine u cijeloj Hrvatskoj koji pune dvije godine rade sve ono za što su se školovali i što je razlog njihova profesionalnog i humanog postojanja na koristi i dobrobit građana i pacijenata, a sve ovo baca ljagu na njihovu ključnu ulogu u ovoj epidemiji.

Naime, dr. Ban Toskić, koja se u javnosti predstavlja zagovornicom i braniteljicom interesa liječnika obiteljske medicine u stvarnosti je predsjednica samo jedne od udruga koja okuplja tek trećinu hrvatskih liječnika obiteljske medicine, a navodno u ime svih, kontinuirano tijekom zadnje dvije godine, okreće oštricu svojih javnih istupa prema Hrvatskom zavodu za javno zdravstvo, Hrvatskom zavodu za zdravstveno osiguranje, Domu zdravlja Zagreb – Centar u kojem je i zaposlena te Ministarstvu zdravstva. No, ona je time u sukobu s lako dokazivim činjenicama, s istinom i stvarnim interesima većeg dijela svojih kolegica i kolega liječnika obiteljske medicine, a i istinskim interesima i potrebama građana i pacijenata.

Kada je trebalo uključiti liječnike obiteljske medicine u dijagnosticiranje zaraze COVID-19 – bila je u protiv.

Kada je trebalo uključiti liječnike obiteljske medicine u cijepljenje pacijenata, koje su uglavnom provodili epidemiolozi zavoda za javno zdravstvo diljem Hrvatske – bila je protiv.

Kada je trebalo potaknuti pacijente starije životne dobi na cijepljenje, objasniti im i u izravnom kontaktu podučiti ih blagodatima cijepljenja u odnosu na životnu ugrozu koju za starije i bolesne nosi COVID-19, u čemu je uloga liječnika obiteljske medicine nezamjenjiva s obzirom da samo oni imaju izravni pristup svojim pacijentima uz svu zaštitu privatnosti te uvid u njihovo zdravstveno stanje – bila je protiv.

Kada se značajno povećao broj osoba koje se imaju potrebu testirati, a nadišao je kapacitete bolničkih ustanova i zavoda za javno zdravstvo – bila je protiv.

Netočne su izjave da liječnici obiteljske medicine nisu bili upućeni u provedbu testiranja pacijenata brzim antigenskim testovima.

Netočno je da ona kao liječnik nije zaprimila testove jer je sam Dom zdravlja Zagreb – Centar navedeno demantirao i priopćio da „unazad više od mjesec dana provodi redovitu distribuciju BAT testova po ordinacijama prema dostupnim količinama i iskazanim potrebama, a o čemu su redovito obavještavani svi djelatnici kao i zakupci u prostorima Doma zdravlja.“

Netočno je da nema uvjeta za provođenje ovih zadataka, jer se domovi zdravlja, kao i cjelokupni zdravstveni sustav, kontinuirano prilagođavaju razvoju epidemiološke situacije te je Ministarstvo zdravstva, na temelju uputa HZJZ-a, pozvalo domove zdravlja na organizaciju testiranja građana na način da se izbjegne izravni kontakt pacijenata i onih koji se žele testirati. Na kategoričku izjavu da spomenute liječnice da njen Dom zdravlja Zagreb – Centar nema prostora, isto tako demantira sam Dom zdravlja te potvrđuje da navedena ustanova „ima na više lokacija u Zagrebu odgovarajuće prostore u kojima se u sigurnim uvjetima može organizirati testiranje bez opasnosti za druge pacijente.“

Netočno je da HZZO ne plaća domovima zdravlja i liječnicima testiranje u slučaju negativnog testa što je HZZO također demantirao napominjući kako će sva BAT testiranja biti plaćena izvan maksimalnog iznosa sredstava za provođenje dijagnostičko-terapijskih postupaka (limita).

Napominjemo da su liječnici obiteljske medicine u stotinama ordinacija diljem Hrvatske, uz svoj redovni rad, cijelo ovo vrijeme cijepili svoje pacijente, a sada provode i testiranja. No, njih dr. Ban Toskić niti ne spominje.

Činjenica je da nam je epidemija svima izmijenila prioritete, a najveći teret prilagodbe je upravo na zdravstvenom sustavu koji prvenstveno mora odgovoriti izazovima epidemije, a pritom ne zanemarujući hitne slučajeve niti oboljele od drugih bolesti.

Uz sve realne izazove koji prate ovu epidemiju, šteta je da pojedinci svojim neistinitim i nekonstruktivnim istupima omalovažavaju napore kolega koji predano rade, a time i zbunjuju javnost.

Stoga je cilj ovog priopćenja pružiti uvid široj javnosti u stvarne činjenice, te istodobno istaknuti značaj tihe većine zdravstvenih djelatnika predanih svojoj misiji pružanja zdravstvene skrbi našim građanima”, stoji u priopćenju koje prenosi N1.