Lijevo po pitanju socijale, a desno po pitanju imigracije: Pobjednička strategija za danske socijaldemokrate

Lijevo po pitanju socijale, a desno po pitanju imigracije: Pobjednička strategija za danske socijaldemokrate

Lijevo po pitanju socijale, a desno po pitanju imigracije – izborna je strategija koja se isplatila danskim socijaldemokratima. Donijela im je pobjedu na parlamentarnim izborima s 25.9% glasova. Liberali, stranka desnog centra su ostvarili 23.4% a populistička Danska narodna stranka svega 8.7%, gotovo upola manje nego na prošlim izborima.

Danska je jedna od rijetkih europskih zemalja u kojoj “populističke” stranke nisu ostvarile znatno bolji rezultat nego na prošlim izborima. Skretanje socijaldemokrata desno po pitanju migracije je glavni razlog tome.

“Crveni blok” pod vodstvom socijaldemokrata je osvojio 91 od 179 mjesta u danskom parlamentu, dok je desni “plavi blok” osvojio 75. Mette Frederiksen, vođa socijaldemokrata je rekla da namjerava formirati manjinsku vladu.

Pojedine stranke “crvenog bloka” su izrazile nezadovoljstvo anti-imigrantskom retorikom predsjednice socijaldemokrata. Zbog toga je najavila da će oko pitanja imigracije tražiti podršku od populista, a oko pitanja vezanih uz socijalnu državu podršku lijevih stranaka. Odbacila je prijedlog Lars Løkke Rasmussena, vođe liberala, da stvore veliku koaliciju lijevog i desnog centra. “Niste zla osoba ako vas pitanje migracije brine” rekla je Frederiksen u jednoj TV debati, prenosi The Guardian.

“Ovo su bili izbori o socijalnoj pomoći i glasači su rekli svoje. Od sada je socijalna pomoć glavni prioritet Danske”, rekla je Frederiksen nakon objave rezultata.

I liberali i socijaldemokrati su podržali mjere koje su usmjerene prema očuvanju danske socijalne države od daljnjih pritisaka koje ista trpi zbog masovne imigracije.

Socijaldemokrati su podržali i strože zakone, uključujući i onaj o zabrani nošenja islamske burke i nikaba u javnosti, kao i “zakon o nakitu” koji dozvoljava policiji zapljenu vrijednih predmeta od migranata kako bi naplatili njihove troškove.

Stram Kurs (tvrda linija), krajnje desna stranka ekscentričnog odvjetnika i youtubera Rasmus Paludana, koja se zalaže za deportaciju svih muslimana i očuvanje danske etničke zajednice nije prešla izborni prag.

Foto: EPA/IDA MARIE ODGAARD DENMARK OUT