Važna odluka Vrhovnog suda: Hoće li Zdravko Mamić napokon biti izručen Hrvatskoj?

Važna odluka Vrhovnog suda: Hoće li Zdravko Mamić napokon biti izručen Hrvatskoj?

Vrhovni je sud, kako neslužbeno doznajemo, odbio prijedlog obrane Marija Mamića te Nikkyja Arthura Vuksana za izuzeće predsjednika Županijskoga suda u Osijeku, u drugom predmetu protiv Zdravka Mamića u kojem se savjetniku Dinama, njegovu sinu i drugima na teret stavlja izvlačenje novca preko off-shore tvrtki.

Ova odluka predstavlja uklanjanje posljednje procesne prepreke za raspisivanje nove tjeralice za Mamićem, a ovaj put u postupku ekstradicije Mamićevo dvojno državljanstvo više ne predstavlja zapreku za izručenje Hrvatskoj, piše Jutarnji list.

Naime, u ovom novom predmetu može se primijeniti sporazum iz ožujka 2014. koji su potpisale RH i BiH i koji dopušta izručenje vlastitih državljana ako je ispunjeno nekoliko pretpostavki.

Najprije, mora se raditi o kaznenom djelu iz sfere organiziranog kriminala i korupcije te drugo, mora se raditi o djelima počinjenima nakon potpisivanja sporazuma, dakle nakon ožujka 2014. godine. Ovaj drugi predmet, za razliku od prvoga po kojemu je BiH odbila izručiti Mamića, ispunjava oba uvjeta.

 

Foto: mario Strmotić/Hina