Ljevica u ofenzivi i maksimalno koristi potres u Zagrebu: Smislili su Plenkoviću novi nadimak

Ljevica u ofenzivi i maksimalno koristi potres u Zagrebu: Smislili su Plenkoviću novi nadimak
Političke platforme i stranke ocijenile su u nedjelju kako postoji politički pasivizam Vlade i gradskih vlasti pri obnovi Zagreba nakon potresa i da je natječaj za zbrinjavanje građana kompliciran te su upozorile da još nije organizirana donatorska konferencija.

“Politički pasivizam HDZ-a i gradonačelnika Milana Bandića vjerujemo da će izazvati potres na sljedećim parlamentarnim izborima. Vidi se u zadnjih tjedan dana nakon prosvjeda na Markovu trgu HDZ i Vlada uz medijskoj ofenzivi, da svaki dan izlaze s temom potresa, najavljuju mjere, daju neka obećanja, drago mi je da su se konačno trgnuli nakon dva mjeseca sna, gdje su im drugi prioriteti bili bitniji”, rekao je ispred Banskih dvora čelnik platforme Možemo Tomislav Tomašević, javlja Tportal.

Uz tu platformu, konferenciju za novinare organizirale su i stranake Zagreb je naš, Nova ljevica, ORaH, Radnička fronta i Za grad.

“Potres-dezerter Plenković nas optužuje da samo govorimo, a da oni rade za to vrijeme”, izjavio je Tomašević i dodao kako je prije mjesec dana klub lijevog bloka u Gradskoj skupštini zajedno s drugim oporbenim klubovima predao, prijavio, predložio mjere i svojim rukama pomagali ljudima u potresu kao volonteri civilne zaštite.

Na fotografiji Katarina Peović, Sandra Benčić, Tomislav Tomašević, Rada Borić, Svibor Jančić Foto: Lana Slivar Dominić/Hina

Naglasio je da je nakon potresa u Albaniji donatorska konferencija organizirana u dva mjeseca, gdje su sakupili potrebnih milijardu eura.

“Hrvatska predsjeda EU-om i još nema naznaka da će biti donatorska konferencija. Ovih 140 milijuna kuna za interventne mjere za građane u Zagrebu i okolici su samo 0,3 posto procijenjene štete koja je nastala potresom”, ustvrdio je Tomašević.

Naglasio je da u Zagrebu još nije ni napravljena detaljna procjena štete. “Zbog toga Vlada ima još samo dva tjedna da prijavi Zagreb Europskom fondu solidarnosti”, dodao je.

Za mjeru za zbrinjavanje oštećenih građana kojima će se sufinancirati najam stanova, Tomašević kaže kako su ju predlagali prije mjesec dana kada ih je odbio HDZ i Milan Bandić u Skupštini.

“Nije nam jasno zašto ovakav natječaj, zašto je tako kompliciran, zašto traće tri izjave ovjerene kod javnog bilježnika za građane koji se prijavljuju”, istaknuo je Tomašević.

Upitao je vladajuće da zašto građani kojima je imovina privremeno neuporabljiva nemaju pravo na sufinanciran najam stana.

Foto: Damir Senčar/Hina

Facebook Comments