Lovac na odličja, titule i funkcije: Akademik, vitez i potpredsjednik Reiner dobio i južnokorejsko odlikovanje

Lovac na odličja, titule i funkcije: Akademik, vitez i potpredsjednik Reiner dobio i južnokorejsko odlikovanje

Potpredsjedniku Hrvatskog sabora akademiku Željku Reineru veleposlanik Republike Koreje u Hrvatskoj Dong Chan Kim uručit će odličje Gwanghwa prvoga stupnja s lentom i zvijezdom, najviše civilno odličje Republike Koreje koje se može dodijeliti stranom državljaninu, 13. siječnja u poslijepodnevnim satima u palači Dverce, izvijestili su iz Sabora.

Odličje je akademiku Reineru dodijelio predsjednik Republike Koreje Moon Jae-in za izvanredne zasluge u jačanju nacionalnog ugleda i promicanju prijateljstva sa saveznicima, javlja N1.

Ovo su odličje dobili, između ostalih, bivši vicekancelar i ministar vanjskih poslova Austrije Alois Mock, bivši predsjednik vlade Danske Lars Løkke Rasmussen, posljednji kralj Nepala Gyanendra i dr.

Reiner je, podsjetimo, u rujnu prošle godine primio najviše civilno odličje Čilea – Red Bernarda O’Higginsa, piše tportal.

Prije nešto manje od tri godine  godine potpredsjednik Sabora Željko Reiner postao je vitez Viteškog reda Svetog groba jeruzalemskog. U zagrebačkoj katedrali vitezom ga je proglasio američki biskup O’Brien, veliki meštar viteškog reda. Vitezovi su izravno podređeni Svetom Ocu. Red je nastao 1103. godine, geslo mu je ”Bog to želi”, a u članstvo se primaju i žene. Vitezom ili damom, može postati onaj tko živi uzoran kršćanski život. Najpoznatiji hrvatski vitez bio je Alojzije Stepinac.

Reiner je  član  Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti i Kraljevske akademije u Londonu. Dobitnik je i nekoliko hrvatskih odlikovanja.

Foto: Tomislav Pavliček/Hina