Luksuzna i sveobuhvatna knjiga o temeljima na kojima počiva hrvatska država

Luksuzna i sveobuhvatna knjiga o temeljima na kojima počiva hrvatska država

“Temelji Hrvatske” bogato je ilustrirano enciklopedijsko izdanje u kojem su objedinjeni svi ključni trenutci hrvatske povijesti i razvoja hrvatskoga društva. Ovo izdanje izašlo je u nakladi Mozaik knjiga, koja se tako priključila obilježavanju 30. godišnjice samostalnosti RH i 30. godišnjice njezina međunarodnog priznanja.

Tekstove je pisalo 14 znanstvenika s Filozofskog fakulteta, Instituta Ruđer Bošković i iz HAZU, koji su iznimno opširnu građu sažimali u vjerodostojne, edukativne, ali i zanimljive ulomke. Enciklopedija obuhvaća brojne pojedince koji su svojim stvaralaštvom Hrvate i sve hrvatske građane smjestili uz bok ostalih europskih naroda.

Jedan od autora je i povjesničar Tvrtko Jakovina koji navodi kako ovo nije enciklopedijski suhi, skraćeni, unificirani tekst, nego su tu  epizode ili problemi koji u svakoj historiografiji, odnosno u svakoj ovakvoj knjizi moraju postojati. –  Nisu sva gledanja ista, tako da je tako komunikacija otvorena, napominje Jakovina.

I sam izbor autora, redom ponajvećih stručnjaka područja koje su za ovu priliku obradili. – Možete potpuno pouzdati kad je u pitanju točnost znanstvenih činjenica i podataka. Izuzetnoj privlačnosti knjige pridonosi i bogata slikovna građa, prikupljena u eminentnim hrvatskim muzejima i arhivima. Ručno uvezane korice od najfinije kože ukrašene su umjetničkom medaljom od mesinga koja prikazuje neke od najpoznatijih simbola naše države, poput vučedolske golubice ili vukovarskog vodotornja, a svaku stranicu krasi i skupocjeni zlatni rub. Uostalom, ništa manje ni ne zaslužuje knjiga koja izlazi u povodu 30. godišnjice hrvatske samostalnosti. Naime, neke knjige ostaju za buduće naraštaje, a Temelji Hrvatske nedvojbeno pripadaju takvom prestižnom društvu, naglašavaju u Mozaik knjizi. .

U recenziji koju donosi Mozaik knjiga stoji da to bogato ilustrirano izdanje prati razvoj hrvatskoga društva od samih početaka:  od doseljavanja Slavena u ovaj dio Europe, preko prvog spomena hrvatskoga imena i prvih hrvatskih vladara do prvih dokumenata napisanih glagoljskim slovima na hrvatskom jeziku. – Riječ o vrhunskom izdanju koje prikazuje ključne trenutke iz naše burne prošlosti te izuzetne pojedince koji su ostavili neizbrisiv pečat u povijesti naše države. Kroz prošlost dulju od 1200 godina mnogi su događaji obilježili hrvatski narod. Ovdje ćete, između ostaloga, doznati tko je prvi priznao srednjovjekovnu Hrvatsku, kako je nastala naša prva tiskana knjiga, tko je održao prvi govor na hrvatskom jeziku u Saboru te kako je izgledao trnovit put Hrvatske do osamostaljenja. Ovo će vam luksuzno izdanje pokazati na čemu doista počivaju temelji Hrvatske te što smo sve prošli na putu do samostalnosti i stvaranja vlastite države, navode u Mozaik knjizi te dodaju kako se ovo uzbudljivo putovanje kroz bogatu hrvatsku prošlost nastavlja razvojem hrvatskog društva u okvirima većih državnih zajednica: Ugarsko- hrvatskog kraljevstva, Habsburške monarhije (kasnije Austro-Ugarske) i jugoslavenskih državnih zajednica u 20. stoljeću. -Posljednjih 30 godina prati se razvoj samostalne i suverene Republike Hrvatske, njezinu teško stečenu slobodu i uspjehe na međunarodnom planu koji su doveli do toga da, unatoč svim teškoćama, postane punopravna članica svih europskih i svjetskih organizacija-.

Izuzetnoj privlačnosti knjige, uz stručne tekstove koji su pisani jezikom razumljivim širem krugu čitatelja, pridonosi bogata slikovna građa, prikupljena u brojnim muzejskim i arhivskim ustanovama.

-To kapitalno djelo dragocjen je dokaz bogate baštine, koja govori o višestoljetnoj prisutnosti hrvatskog naroda na ovome prostoru, kao i o pobjedama i postignućima na njegovu putu do ujedinjenja i samostalnosti, poručuju iz Mozaika knjiga.

U mozaik knjizi ističu veliko zadovoljstvo ovom knjigom jer smatraju kako se rijetko kad na tržištu pojavi kapitalno djelo koje je rezultat zajedničkog rada ponajboljih znanstvenika, umjetnika, urednika, tiskarskih majstora i knjigoveža, a koje na jednome mjestu objedinjuje odlučujuće događaje važne za identitet pojedinog naroda.

– Knjiga Temelji Hrvatske bit će neprocjenjiva svima koji žele poznavati korijene naroda kojemu pripadaju te sve postaje u njegovoj borbi za opstanak i samostalnost. Namijenjena je istinskim ljubiteljima knjiga, kolekcionarima, institucijama te onima koji znaju cijeniti izdanja od nacionalne i kulturne važnosti. Ovo knjižno remek-djelo oduševit će vas jer je iznimno od prve do posljednje stranice , a kao njezin vlasnik čuvat ćete ga u svojoj biblioteci kao rijetku dragocjenost. Budući da je naklada strogo limitirana, jer je otisnuto najviše 300 primjeraka, i više neće biti ponovljena , svaki će primjerak biti numeriran jedinstvenim brojem, a samim time i unikatan.Izdanje je to kolekcionarskog značenja kojem će s godinama vrijednost samo rasti i koje ćete s ponosom ostaviti u naslijeđe svojoj djeci i unucima, navode iz Mozaik knjige.  

Foto: Mozaik knjiga

Tekst je financiran sredstvima Fonda za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija Agencije za elektroničke medije za 2022. godinu.