Macan nazvao zastupnicu spodobom: Sud ga oslobodio. Evo obrazloženja

Macan nazvao zastupnicu spodobom: Sud ga oslobodio. Evo obrazloženja

Krešimir Macan pohvalio se na Facebooku da je prema drugostupanjskoj odluci Županijskog suda odbijena tužba zastupnice Karoline Vidović Krišto. Ona ga je, podsjećamo, tužila jer ju je u HRT-ovoj emisiji Otvoreno nazvao spodobom.


“OSLOBOĐEN! Drugostupanjska odluka Županijskog suda u Zagrebu po kojem se odbija tužba Karoline Vidović Krišto protiv mene u parničnom postupku i nalaže joj se da mi plati sudske troškove – “spodoba” u ovom kontekstu je vrijednosni sud i sukladno praksi ESLJP i USRH političari moraju biti spremni istrpjeti puno više toga nego obični građani. Bravo, Vanja Jurić, kraljice. Citat iz presude: ’30. Suprotno tome, sud je imao u vidu da je tužiteljica politička osoba poznata javnosti, da su sporne izjave tuženika iznesene u sklopu rasprava u javnom interesu, kao i da izjave tuženika o tužiteljici nisu negativnije od izjava tužiteljice iznesenih u njenom političkom djelovanju protiv njezinih neistomišljenika u spornom događaju te je tužiteljica morala računati da će njezine izjave izazvati reakcije'”, naveo je Macan na Facebooku.


Vidović Krišto na Općinskom građanskom sudu dobila je presudu u svoju korist od 8000 kuna i 800 kuna troškova. Međutim, Macan je tada rekao da je to tek prvostupanjska presuda i da će se žaliti. Podsjetimo, kratka i oštra rasprava između Karoline Vidović Krišto iz Domovinskog pokreta i analitičara Krešimira Macana rezultirala je Macanovim naprasnim izlaskom iz HRT-ova studija. Emisija je krenula u mirnim tonovima, a Mislav Togonal goste je prvo ispitivao o sastavljanju vlade i spajanju nekih ministarstava, javlja Večernji list.

Macan odlazi iz emisije

Među gostima su bili Ivan Anušić (HDZ), Arsen Bauk (SDP), Karolina Vidović Krišto (Domovinski pokret), Dalija Orešković (Stranka s Imenom i Prezimenom) i Krešimir Macan. Bauk je kao bivši ministar uprave govorio o spajanju ministarstva uprave i ministarstva pravosuđa, a odgovorio je i na pitanje što misli o budućem potpredsjedniku vlade iz SDSS-a Borisu Miloševiću s kojim je prije surađivao u ministarstvu.

Nakon toga voditelj je dao riječ Karolini Vidović Krišto, novoizabranoj zastupnici Hrvatskog sabora iz stranke Miroslava Škore. Ona je promijenila temu ustvrdivši da se u aktualnoj politici uopće ne priča o žrtvama iz jame Jazovka koje su upravo ekshumirane. Također, ustvrdila je da će Plenkovićeva vlada biti izabrana neustavno jer smatra da je počinjeno kršenje izborne procedure u 11. i 12. izbornoj jedinici.

Na njene odgovore reagirali su Arsen Bauk i Krešimir Macan. Bauk je rekao “Ovo vam nije TV kalendar, nego Otvoreno”, a na njene izjave replicirao je i Macan. Vidović Krišto zamjerila je Macanu što joj ulazi u riječ, na što je on rekao: “Prekidam vam riječ jer vas radije ne bih slušao.” Na što je Vidović Krišto replicirala: “Možete onda otići iz studija.” Nakon toga je Macan doista i ustao i napustio studio, iako ga je voditelj Togonal pozivao da se vrati. “Ne mogu sjediti u studiju s ovom spodobom”, dobacio je na odlasku Macan. “Je l’ on rekao sa spodobom”, upitala je sve Vidović Krišto, a potom je emisija nastavljena.